Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Rikomagic MK802 IIIS - новата ера в употребата на компютърна техника

Повече от 20 години компютърът е основна част от техно-сферата на всеки дом. Но въпреки усилията на производители и маркетолози компютърът и свързаният с него софтуер не дават обещаните скокове в производителността. Операционните системи за x86 системи не се развиват, а по-скоро деградират в стремежа си да наложат "по-мощен" хардуер.
През последните години все повече потребители и далновидни производители осъзнаха, че изчислителната мощ на персоналните компютри е изчерпан маркетингов ход. Почти всеки потребител е осъзнал, че компютър с Core 2 Duo върши същата работа като машина с най-новото поколение Core процесор като освен това е и по-надежден. Прагматизмът оставя суетата да имаш компютър с малко по-добри резултати на бенчмаркове в историята.
Дълго време обновяването на хардуера бе поддържано от производителите на игри. Игрите изкуствено се оптимизираха за по-нови видеокарти. Пазарът обаче се пренасити от еднотипни игри, а все повече хора ползват не мощни настолни Game- станции, а по-скромни мобилни машини без възможност за ъпгрейд. Затова производителите на игри най-накрая оптимизираха продуктите си за по-широк кръг потребители, включително и за тези с вградени видеокарти.
Печалбата от продажба на игри за Xbox или Playstation е много по-добра за производителя, от нейната PC версията. На конзолите игрите се оптимизират да работят по-добре, отколкото на x86 компютър и то при положение, че игровата приставка има хардуер многократно по-слаб от този на PC. И с това се сложи началото на голямата промяна в IT културата, производството и маркетинга...
Времето на осъзнаване на потребителя на компютърна техника настъпи с разбирането, че е необходима евтина техника за комуникация и забавления, а не скъп хардуер за проектиране и изчисления. Новата ера в използването на компютърни технологии бе ознаменувана с феноменалната популярност на една първоначално нелепа за компютърните специалисти операционна система.
Наистина Android OS няма функционалността, възможностите, а и поддръжката (все още) на тежките Windows OS и Mac OS, но тази система с бързи темпове завладя комуникациите и софтуерните приложения в цял свят. По-малко сложната операционна система е достъпна за много повече потребители със слаби компютърни познания и е достатъчно симпатична дори за най-големите програмисти, особено имайки предвид роднинската и връзка с Linux.
Трябва да отбележим, че революцията в предлагането на опростен софтуер, работещ на скромен хардуер започна не от Google чрез Android OS, а от гения на покойния Стив Джобс, който направи маркетингова и технологична революция чрез предлагането на Apple таблети и смартфони. Това обаче е обширна тема, която ще обсъдим в друга статия.
Парадокс в световната компютърна индустрия е тоталната доминация на ARM хардуера, който в най-голяма степен осъществява мечтата за достъпен персонален компютър за цялото световно население. Този парадокс идва от това, че през 2013-та година масово се ползва хардуер, който по изчислителна мощ отстъпва на този отпреди повече от 10 години. Това положение обезсмисля законът на Мур, маркетинговите прогнози, грандиозните планове на хардуерните и софтуерни гиганти за развитие на техниката.
Британската корпорация ARM (Advanced RISC Machine, Acorn RISC Machine) в момента е технологичен колос със значението на Intel и AMD, чиито продукти се очакват от световната общественост с много по-голям интерес от този към поредното "ново" поколение Core i7. Процесорните гиганти Intel и AMD в момента са в ролята на "неудачници", които не могат да предложат адекватен отговор на ARM архитектурата.
Лирично отклонение. Мога да дам и личен пример за промяната в технологичните интереси: в момента хардуерът, приложенията и игрите на личния Nexus 7 са ми много по-интересни от камарата Alienware от всички поколения, които имам в офиса. Слабо ме интересува Nvidia каква "тупалка" ще изкарат за PC x86, но след чудесно представящата се Tegra 3 с нетърпение очаквам на какво ще е способна следващата Tegra 4.

Компанията Advanced RISC Machines (ARM) е основана като съвместно предприятие на Acorn Computers, Apple Computer и VLSI Technology. Интересното при ARM корпорацията е, че тя не е хардуерен колос със собствени производствени мощности като например Intel. По примера на най-голямата технологична корпорация в света (IBM), която около 2005г. стана от супер производител в главен генератор на технологии, ARM продава лицензи за архитектурата си на други фирми. Технологиите на ARM се ползват от Apple, Atmel, Broadcom, Freescale, Marvell, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments, VIA, Миландр (Русия?!), STMicroelectronics и други. Това позволи на много компании от цял свят да развият свой хардуер, което доведе до остра конкуренция, оптимални цени и светкавично разрастване на пазара.
В тази статия герой ще бъде качествен китайски продукт, базиран на мощният (2 ядра CPU и 4 ядра GPU) чип RK3066 на китайският ARM производител Fuzhou Rockchip Electronics. Има още много да пишем за ARM като феномен в предлагането на технологични продукти, но ще оставим това за бъдещите ни статии за таблети, смартфони и микро компютри.

Rikomagic MK802 IIIS

Това интересно устройство е оригинален китайски продукт, развиващ концепцията на британският програмист Дейвид Бребън, наречена Raspberry Pi от 2011г. за ARM микро-компютър.
Rikomagic MK802 IIIS е ARM микро-компютър и се определя като клас Android Box или Android Stick. Съществува огромно разнообразие от китайски производители на такива устройства със спорно качество и липса на софтуерна поддръжка.
Shenzhen Rikomagic Tech Corp.,Ltd (Rikomagic) в момента е най-реномираният производител на Android Box с богат асортимент, добра история на успешни продукти с отлични отзиви и най-добра софтуерна поддръжка.
Продукти с аналогичен хардуер и идентичен дизайн може да получите от още десетина китайски компании. Ще спестите 2-5 долара, но ще загубите възможността за ъпгрейд до нов фирмуер или актуална версия на Android OS, няма да работят и качествените приложения на Rikomagic от Android Market като например това за дистанционно управление чрез смартфон или таблет.
Сайтът на Rikomagic: английски език, добро оформление, често обновяване на раздела Download

Дизайн и комплектация 

Опаковката на продукта е изключително здрава картонена кутия с качествено оформление. Подобна опаковка не е типична за по-малко именитите производители на Android Box, сред които дори има такива, които изпращат стоката си в насипно състояние в аеро-фолио.
Комплектацията е добра за толкова достъпно устройство: USB захранващ кабел, OTG преходник към стандартен куплунг USB и HDMI удължител. Съществува и вариант с по-богата комплектация, в която има и 220V адаптер за захранване, но цената тогава е неоправдано висока и е по-евтино такъв адаптер да се купи отделно или да се ползва наличния от смартфон на Apple или HTC например.
Внимание! Ако ще захранвате устройството през USB 3.0 порт, тогава наличната мощност ще ви е достатъчна. Rikomagic MK802 IIIS обаче има консумация в "тежки" 3D приложения над 3Watt и тогава USB 2.0 не е достатъчно за захранване на "звяра".
Дизайнът на устройството е с класи над обичайното на неговите китайски събратя. Явно външният вид на този Android Box е проектиран от професионален дизайнер, а не е плод на случайно хрумване на работник от конвейера. Отлично впечатление правят вентилационните отвори на корпуса през които се охлажда мощният (за ARM) хардуер.

Хардуер, температура и консумация

Rockchip е серия интегрирани контролери от клас SoC (System on Chip - система на кристала), които са произведени от компанията Fuzhou Rockchip Electronics, седалището на която е в гр. Фучжоу, Китай.
Rockchip RK3066 е икономичен 40nm процесор за смартфони, таблети и мултимедийни устройства. В RK3066 са интегрирани две ядра ARM Cortex-A9 с отделни NEON и FPU сопроцесори. Поддържа декодиране на пълноформатно видео видео с разрешение 1080p и скорост до 60fps, също така поддържа H.264/MVC/VP8 кодиране с 1080p и скорост до 30fps, наличен е JPEG кодек/декодер и специален препроцесор и постпроцесор за обработка на изображения. Има множество вградени апаратни решения (вж. списък по-долу).
Вграденото 3D GPU Mali-400 MP4 (четири ядра) прави RK3066 напълно съвместим с OpenGL ES2.0 и OpenGL ES1.1, OpenVG 1.1. Специалният апаратен 2D ускорител с MMU увеличава производителността н дисплея и осигурява висока плавност на операциите.
RK3066 има високо-производителен интерфейс с външна оперативна памет (DDR3, LPDDR2, LVDDR3), който поддържа взискателни към пропускателната способност памети. Процесорът поддържа пълен набор от периферни интерфейси за по-гъвкава поддръжка на различни приложения.
Ето накратко спецификациите на RK3066:
  • 40 nm 
  • Dual-Core Cortex-A9 processor (ARMv7), up to 1.60 GHz 
  • NEON SIMD support 
  • Quad-Core Mali-400 MP4, clocked at 250 MHz, supporting Open GL ES 2.0, Open VG 1.1 support, 9 GFLOPS 
  • VPU (Video Processing Unit) Multi-Media Processor supporting 1080p image and video decoding 
  • DDR, DDR2, DDR3 support, up to 2 GB 
  • HDMI 1.4 Interface 
  • 2-channels TFT LCD Interface with 5 layers and 3D Display (1920×1080 Maximum Display Size) 
  • USB 2.0 Interface 
  • SD/MMC Interface 
RK3066 е мощен двуядрен ARM процесор, чиито характеристики не отстъпват на продуктите на по-именити компании. За сравнение неговата производителност се намира между тази на процесорите Samsung Exynos 4210 и Samsung Exynos 4212. 4-ядреното графичното ядро на RK3066 има достатъчно мощ да подкара всяка съвременна Android игра, също така има висока съвместимост с почти всяко графично приложение. Това е така, защото графиката Mali-400 е често срещана в топ-продуктите на Samsung и други елитни производители и съответно всички Android игри и приложения са отлично оптимизирани за това графично решение.
По аналогия с настолните процесори, а и с по-стари поколения смартфони и таблети, вероятно предполагате, че RK3066 грее значително. На първата снимка виждате отчетената температура в "десктоп" режим, а втората снимка показва температурата след 10мин. "зор" в Super Pi. Ето защо китайският чип няма нужда от активно охлаждане. Понякога цифровият термометър отчита некоректно температурата на определени материали, но опитният "пръстомер" потвърди отчетеното.
В режим "десктоп" консумацията с малко надхвърля 1Watt. Ето защо при сравнително голямата площ на чипа няма как да се получи висока температура на неговата повърхност.
В Super Pi консумацията е 1.6-3.0Watt.
При "пуцане" по зомбита в тежкия Dead Trigger достигнахме максимална консумация от "цели" 3.2Watt.
Под 3DMark 2013 максималната консумация достигна до 4.5Watt. Затова при графично натоварване USB 2.0 не може да захрани мощен Android Box и се налага ползване на мрежов адаптер.

Захранване

За някои модели Android Box се твърди (малко съмнително според нас), че нямат управление на захранването и това води до много проблеми в процеса на тяхната експлоатация. Решихме да проверим случая с Rikomagic MK802 IIIS и затова ви показваме тази снимка, на която се вижда чипът за управление на захранването.
Наличието на чип за управление на захранването обаче не отменя необходимостта от качествено захранване с USB изход. Някои Android Box устройства имат захранващи блокове в комплекта, но почти никога те не са с достатъчно качество и с реални 2A (10W). Истинско качествено и мощно захранване, подходящо за този Android Box може да бъде намерено в комплекта на таблетите например на Apple или Samsung.
Имайте предвид, че мощността на USB 2.0 е едва 500mA (2.5W) и тя явно не е достатъчна за устройството, което е причина за нестабилна работа, рестарт или дори вероятност от повреда или поне загуба на информация. Усилени USB имат някои телевизори, на които тези входове са означени като "USB HDD" и тяхната мощност се очаква да бъде 1А (5W), което с оглед на максималната консумация на устройството от около 4.5W би трябвало да осигури стабилна работа.
Очаквайте скоро при нас качествени AC към USB адаптери с висока мощност и качествена изработка, които можете да ползвате не само за Android Box, но и за марков таблет или скъп смартфон.

Важна актуализация! След много опити, измервания и експерименти, които може да си позволи голяма фирма с отличен сервиз, установихме следното:
  • главна вина за недостатъчно стабилната работа при Android Box и при Android таблетите носи не локализацията на производството ("китайски боклук") или лошият firmware, а качеството на захранващият адаптер. Добрите адаптери са скъп електрически преобразовател, какъвто няма как да се постави в продукт на ниска цена. Затова и в случая с тестваният Rikomagic MK802 IIIS в неговата комплектация е спестен скъпия захранващ адаптер (2А, 10W), защото фирмата държи на реномето си, а специалистите-маркетолози знаят, че с качествен, но скъп адаптер, продукта ще е непродаваем;
  • вероятно несложните захранващи схеми на Android устройствата не могат да се справят с ниска мощност и нестабилни входни величини. И това важи не само за евтините устройства, но например и за Asus (Google) Nexus 7, който не работи достатъчно стабилно с евтин адаптер от китайски таблет. Вероятно някои от вас ще си помислят, че акумулаторните батерии при таблетите компенсират ниската мощност или нестабилното напрежение. Нашите измервания и тестове обаче показаха, че задължително трябва да се ползва качествен адаптер за максимална и стабилна производителност на устройствата;
  • показателни за стабилността на работа и качествата на захранващият адаптер са някои "капризни" или тежки тестове. Super Pi например при 512K не довършва изчисленията докрай (например стига до 6-та итерация и спира), показва слаби резултати (часове пресмятания) или работи с по-малко от наличните брой ядра (4-ядрени ARM процесори се виждат като 2-ядрени). Epic Citadel и 3DMark консумират много енергия и при недостатъчно добро захранване работят непълноценно. Тежки тестове, игри и приложения с висока консумация също за изпитание за стабилната работа на Android устройството при недобър адаптер. Затова преди да изхвърлите "китайският боклук", проверете работата му с оригинален USB адаптер от Apple например.
Осцилограма на изходният сигнал от най-добрият китайски адаптер, с който разполагахме и с много висока изходна мощност (реални 10W)

Осцилограма от 5V адаптер на реномираният производител Delta

Виждате, че не само мощността е важна, но и липсата на пулсации в изправеният сигнал, подаван на входа на Android устройството. 

Комуникации

Безжичната мрежова карта е Mediatek MT5931SA и с нея нямаме проблем да се свържем към всяка g- или n- WiFi мрежа. На снимката виждаме синият LED индикатор за включено устройство.
Почти всички устройства от клас Android Box без външна антена имат много слаб прием, който дава повод за много критика от потребителите по форумите. След само-делни модификации по-умелите потребители успяват да подобрят значително приема. При Rikomagic MK802 IIIS антената е вградена, но няма нужда от подобрения, защото приемът на WiFi сигнал е много добър.
С MK802 IIIS успяваме да уловим 6 мрежи като имаме стабилна връзка с домашният рутър.
 
А това е приема на мрежи от същото място с таблета Nexus 7.
Разликата не е голяма предвид по-мощната антена с супер продукта на Asus/Google. Освен това приемът на Rikomagic MK802 IIIS  до голяма степен се екранира от масивния метален корпус на 42-инчовият LED телевизор, към който бе включен.
За разлика от модификацията MK802 III, представяната в тази статия с буква "S" има вграден Bluetooth v.2.1, който също е на Mediatek (MT6622). Това дава добра възможност за комуникация с Bluetooth периферия като например клавиатура или алтернативна връзка с таблет или със смартфон.

Свързване

Микро-компютърът може да се свърже направо към HDMI входа на монитор или телевизор като предава не само картина, но и звук. Някой монитори или телевизори имат затруднен достъп до HDMI, или с цел по-добра връзка с WiFi или в случая с приемника на безжичната клавиатура е по-добре да се използва HDMI удължителя от комплекта.
Rikomagic MK802 IIIS без проблем може да захрани монитор през DVI чрез преходник. И за разлика от евтините китайски мултимедийни плеъри устройството осигурява сигнал на всеки монитор без оглед на големина на дисплея и формат на резолюцията. Тъй като при DVI връзка губим звука от HDMI, е удачно да ползваме USB звукова карта. Повечето от предлаганите от нас се разпознават отлично от Android.
За оптимална връзка с Android Box препоръчваме монитори от висок клас с качествена матрица, HDMI вход, активен USB хъб (при повечето монитори трябва да има сигнал към монитора за да се активизира хъба), който да захрани устройството и да разшири възможностите му за включване на USB периферия, аудио изход и възможност за включване на Sound Bar.
С всички тези екстри на поносима цена разполага показаният по-горе 24-инчов S-PVA монитор DELL UltraSharp 2408wfp.

Периферия

Възможностите за включване на USB периферия към Rikomagic MK802 IIIS изглеждат неизчерпаеми: "флашки", външен твърд диск, звукова карта, ТВ тунер с SDR (има отличен SDR софтуер за тях под Android), звукова карта, приемник за безжична клавиатура, стандартна клавиатура или мишка и мн. други. Моделът е уникален с това, че е сред малкото Android Box устройства с два вградени USB входа.

Памет

Rikomagic MK802 IIIS има 1GB DDR3 RAM и 8GB ROM. За разлика от топ-марките таблети и смартфони устройството разполага със слот за SD карта, която може да бъде с обем до 32GB. Това е достатъчно място на множество приложения, игри, музика и филми. Разполагате и с възможност за включване на "флашка" и голям външен диск през USB. Няма ограничения за големината на външните дискове, всички се четат отлично от устройството.

Софтуер

Започваме с това, че устройството стартира с логото на компанията производител, което няма да срещнете при друг Android Box.
Версията на Android OS е 4.1, но постоянно актуализиращият се сайт на Rikomagic ни дава надежда за обновяване на софтуера на този качествен продукт. В езиковите настройки на Android 4.1 имаме добре преведена локализация на български език.
Много важна особеност на MK802 IIIS е, че той се предлага на потребителя с отключени Root права (или поне това бе при нашата тестова бройка).
Устройството се предлага с функциониращ Android Market, което не е даденост за всеки продукт с Android OS.
Няма повече да се задълбочаваме в представянето на Android OS, защото той (тя) е отлично познат на всеки притежател на смартфон или таблет с тази система. Похвално за производителя е, че устройството му се позиционира за глобално предлагане, тоест в него няма китайски софтуер. Получавате чист Android и функциониращ Market с хиляди приложения, с които може да експериментирате на воля.
За MK802 IIIS в Android Market има чудесно приложение за дистанционно управление чрез Android телефон или таблет. Демонстрация на това може да видите в клипа към статията.

Игри

Както споменахме по-горе, 4-ядреното Mali-400 MP4  е достатъчно мощно графично решение за да подкара всяка Android игра. В това отношение малко смартфони и таблети могат да мерят сили с Rikomagic MK802 IIIS.
Големият проблем при игрите с Android Box е не производителността, а управлението. Повечето игри са оптимизирани за управление чрез тач-скрийн дисплей и акселерометър/жироскоп. По-голямата част могат да се управляват с мишка и клавиатура, но все пак има и такива, които няма как да управлявате с това устройство. Топ игрите като показаният по-горе Dead Trigger се управляват отлично чрез джойстик, с което Android Box-а се превръща с мини "конзола".

Мултимедиен център

Android Box може да се справи успешно с ролята на домашен мултимедиен център, защото без проблем декодира тежко HD видео, има богато софтуерно възможности и може да подкара интересни игри.

Пътешествия и отдих

Случвало ли ви се е да няма какво да правите на почивка в облачен ден, когато нямате настроение за преход или плаж? Искате да проверите пощата си, да чатите в Skype, да видите какво става в Facebook, да прочетете новините, да гледате някой актуален филм, да стреляте безцелно в някоя игра.
Всеки хотел има интернет и телевизор, който чрез Android Box може да се трансформира в компютър. Устройството е компактно и лесно за инсталация, което го прави отличен спътник във всяко пътешествие или почивка.

Тестове

Ще сравним Rikomagic MK802 IIIS с еталона за производителност в света на Android устройствата, 7-инчовият супер-таблет Google Nexus 7, който е произведен от Asus.
В най-популярният Android системен тест AnTuTu (v3.3) Nexus 7 има предимство, но предвид 4-те (5-те) ядра на Tegra 3 срещу 2-те ядра на RK3066 разликата не е толкова голяма. Rikomagic MK802 IIIS показва много висок резултат за двуядрен ARM процесор.
В Quadrant Standart, Tegra 3 побеждава RK3066, но разликата отново не е впечатляващо голяма предвид двойно повечето ядра на Nexus 7.
Победата на NVidia над Mali-400MP4 в 3DMark 2013 е убедителна. От друга страна трябва да си припомним, че сравняваме MK802 IIIS с най-производителното графично ядро за таблет в момента.
В тежкия графичен тест NenaMark 2.4, Mali-400MP4 успява да се наложи над Nvidia Tegra 3 (!) и с лекота да доминира над повечето известни ARM смартфони и таблети.
Epic Citadel (тест под Unreal Engine) е много сериозно изпитание за графичната система на ARM хардуер. Tegra 3 се справя с отличният резултат от 55.4fps, но и Mali-400MP4 впечатлява с 40.0fps.
GLBenchmark 2.7.0 е друг графичен Android мега-тест, който изисква много оперативна памет и отлична стабилност на хардуера за успешно преминаване. Мощната Tegra 3 тук е победена от Mali-400 MP4, с което Rikomagic MK802 IIIS затвърждава игровите си претенции сред Android устройствата.
В края на тестовия маратон показваме резултати от "краля" на бенчмарковете и на хардуерната суета, Super Pi.
Двуядреният RK3066 изчислява 512K за малко над 400 секунди, докато на 4-ядрената Tegra 3 за това са и необходими малко под 300 секунди. За сравнение виждате, че Intel Core i5-2500K се справя с тази задача само за 5 секунди!
Тези резултати потвърждават коментарите ни в началото на статията, че съвременните x86 системи имат мощ в излишък, която е ненужна за повечето потребители и се явява безсмислено пилеене на ресурси за задачи, с които би се справила значително по-слаба система.
Това е и потвърждение на закона за запазване на енергията. Процесорите имат близки технологични процеси: Rockchip RK3066 (40nm), Tegra 3 (40nm) и Core i5-2500K (32nm). Тоест мощността им би трябвало да се определя от тяхната консумация. Максимална консумация на процесорите: RK3066 (2-4W), Tegra 3 (2-4W) и Core i5-2500K (95W).
В крайна сметка поне според Super Pi, Core i5-2500K е най-ефективният процесор от сравняваните, защото при около 25 пъти по-висока консумация той е 50-80 пъти по-бърз от ARM процесор. Ще е интересно да сравним ARM и x86 процесори при еднакъв технологичен процес.

Аксесоари 

Един от най-интересните аксесоари за устройството е докинг станцията с HDMI изход, 3x USB 2.0, SD Card Reader за голям формат карти и два куплунга за различни видове външни захранващи адаптери.
След като отново стана въпрос за захранващи адаптери, Rikomagic MK802 IIIS има нужда от адаптер с мощност над 5W (5V, 1A). Отличен адаптер показаният по-горе от комплекта на новият Quad-Core модел Rikomagic MK802 IV с мощност 10W (5V, 2A), който осигурява продължителна и стабилна работа.
След сериозни тестове за мощност, пулсации и надеждност ще ви предложим най-добрите и изгодни адаптери, с които може да захраните качествено не само описаният в статията Android Box, но и всеки мощен таблет или смартфон. Аксесоари и периферия за Rikomagic MK802 IIIS може да намерите в нашият Android раздел.

Видео-демонстрация

 

Заключение. Android OS и ARM архитектурата доминират сред портативните компютърни устройства в световен мащаб. Те са икономични, ефективни и с достатъчно мощ за почти всяко приложение на перфектно оптимизираната Android OS.
Като изчислителна мощ ARM не могат да съперничат по никакъв начин с x86 системите, защото разликата в някои приложения е над 50 пъти. От друга страна графичната производителност на ARM се развива с невероятни темпове и изоставането там спрямо мощните настолни системи далеч не е толкова голямо, пък и топ-производителите като NVidia вече имат други приоритети, защото развитието на Tegra явно е по-важно от това на GeForce или дори на Quadro серията.
Приложенията за Android са в изумително количество за толкова млада операционна система. Сред тях са супер игри, офисни приложения, мултимедийни програми, графични редактори и много други интересни приложения без аналог за Windows OS. Всичко работи бързо, стабилно и удобно, а голяма част от софтуера е безплатен или на символична цена.
Android Box е невероятно компактно устройство, което в пълна степен отговаря на определението Micro PC, защото представлява съвременна компютърна конфигурация с операционна система, отлични комуникационни възможности и неизчерпаемо количество софтуер. 
Чрез Android Box всеки телевизор може да стане компютър и то с изчислителни ресурси, значително надвишаващи тези на най-модерният и скъп "Smart" модел.
HDMI Android Stick е значително по-удобно за ползване устройство в комбинация с монитор, телевизор или проектор спрямо възможната употреба на Android таблет или смартфон за тази цел. По-малко кабели, компактност и много по-голямо удобство при постоянна употреба: свързвате устройството с дисплея, инсталирате безжична клавиатура, слагате голяма SD карта, прикачвате флашка или голям външен USB диск за филми, музика, игри и не се занимавате с постоянно разкачване на системата при позвъняване на смартфона или при ползване на таблета по предназначение. 
Спестявате средства от липсата на дисплей, какъвто всеки дом има в излишък (телевизори и монитори поне в два броя). Освен това имате възможност чрез Android Box да ползвате за малко пари по-мощно устройство спрямо скъпите телефони и таблети. 
Децата в дома имат още едно място за забавление, което дори е по-интересно от това на настолният компютър или таблет, защото чрез телевизора им се предлага много по-голяма видима зона, а софтуерните предложения за Android са по-атрактивни за употреба и по-лесни за инсталация от тези за Windows OS. 
Android Box може да се свърже с различни клавиатури, мишки, джойстици, управляващи устройства с жироскоп и акселерометър, камери и т.н., с което става още по-атрактивен център за развлечение. Съвременните Android устройства се справят без проблем с декодирането на почти всеки HD филм с резолюция 1080p и дори повече.
Съществува огромен асортимент от китайски Android Box устройства. Повечето от тях са близки като дизайн и на пръв поглед идентични като хардуер. Но ако искате да вложите парите си наистина ефективно и да ползвате качествено устройство, гледайте за следните параметри и характеристики:
  • устройството е желателно да бъде от реномиран производител като Rikomagic, Ugoos, Pipo, Mele, Measy или поне да бъде техен качествен клон със 100% съвместимост на хардуера;
  • добрият производител има качествена поддръжка, с която си осигурявате дълъг и надежден експлоатационен период: нова версия на операционната система, редуцирани грешки при някоя версия на фирмуера, както и качествени Android приложения за дадения модел. Вижте предварително сайта на производителя;
  • желателно е устройството да има голям брой обсъждания в Интернет форуми, упътвания за модернизация на софтуера, инсталация на игри и приложения и т.н.
  • някои устройства имат по-екзотичен хардуер, който на пръв поглед е атрактивен (4 ядра например), но не е перспективен за употреба, тъй като много приложения няма да бъдат достатъчно оптимизирани за такъв хардуер;
  • слабо място на Android Box е прегряването и лошият обхват на безжичната връзка дори и при продукти от реномиран производител. Вижте ревюта и тестове на модела преди покупка.
Уникална особеност на Android устройствата на Rikomagic, включително и на представеният модел са дадените от производителя Root права, което спестява на потребителя време и средства за осигуряване на възможността на контролираш изцяло устройството си и да добавяш специализиран софтуер, който значително подобрява производителността и функционалността. 
Възможно е не всички предлагани устройства да са с отключени Root права, защото това дава основание за отпадане на гаранцията при много търговци. Не са ни известни други устройства от реномиран производител с Root права.

След излизането на тази статия, Rmania е одобрен партньор на Rikomagic в България. Цена на официално внесен от производител Rikomagic MK802 IIIS може да видите тук. Всички продукти на Rikomagic, сред които нови модели Android Box, TV приставки с камери, дистанционни устройства за управление и адаптери ще бъдат обявени в нашия Android раздел.
 Част от официалната доставка на Rikomagic за Rmania

2 коментара:

Unknown каза...

Браво , чудесно представяне на един наистина интересен продукт !

Unknown каза...

Аз разполагам с IV-та версия и имам проблем с гледането на филми. Картината не е плавна, а се накъсва и е много дразнещо. Дали може да се подобри? Ползвах какви ли не плеери, но...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни