Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Воден тест на Thinkpad T61

 
Някога ви показахме, този клип за Thinkpad T60, който в последствие придоби огромна популярност в световната мрежа.
Благодарение на подобни невероятни демонстрации, както и някои конструктивни особености много потребители са убедени, че Thinkpad T60 е много по-здрав и надежден модел от Thinkpad T61.
Решихме да направим по-съвременен HD видео-"римейк" на водния тест с участник Thinkpad T61. В рекламните клипове на Lenovo се демонстрира действието на отводнителните канали при изключен лаптоп. При нас обаче експериментът е много по-екстремален, тъй като отново ви демонстрираме заливане със солидно количество вода на работещ лаптоп.
По време на демонстрацията Thinkpad T61 възпроизвежда Full HD видео, което се вижда от сериозното натоварване на процесорните ядра на Intel Core 2 Duo T7300. Звукът идва от лаптопа, защото точно той първи показва, че с даден компютър има проблем. Докато заливаме безотговорно лаптопа с вода, той е свързан и към WiFi мрежата.
По време на нашият тест се наложи да направим една ревизия на мнението ни за Thinkpad T61, сравнен с много-годишният еталон за качество Thinkpad T60.

Слаби страни на T61 спрямо T60:
  • Thinkpad T60 има по-солиден и вдъхващ доверие корпус, който също както при Thinkpad T61 представлява магнезиев Rollcage. При по-старият модел магнезиевите пластини са цели, докато при по-новия има икономия на материал и множество празнини. Но поради по-напрегната конструкция на Thinkpad T60 при някои модификации се наблюдава  пукане на пластината до лявата панта и леко пропадане при от движение на дисплея. При Thinkpad T61 такъв проблем не е забелязан. "Перфорираният" rollcage в по-малка степен екранира сигнала от и към вградените wireless антени и позволява работа с вградени 3G и GPS модули;
  • T61 има най-слабо проектираните и изработени панти в цялата история на Thinkpad. Това в значителна степен разваля удоволствието при работа с най-качествената бизнес серия лаптопи.
Силни страни на T61 спрямо T60:
  • Thinkpad T61 има по-съвременна платформа, която позволява работа с 8GB оперативна памет, вместо едва с 3GB при Thinkpad T60. По-новият модел поддържа и несравнимо по-мощни процесори, включително и Penryn (T9300 и T9500). Вградената графика на T61, Intel GMA X3100 е значително по-модерна от GMA 950 при T60, защото поддържа DX10 и има подобрена работа с HD видео. Когато сравняваме модификации с дискретни видеокарти, по-новият модел също има предимство на своята Quadro NVS 140M над Radeon X1300/1400. В интерес на истината трябва да споменем, че Quadro NVS 140M е аналог на GeForce 8400M GS, което е съпроводено с ниска, но все пак налична вероятност за дефектиране на недобре проектираните чипове на NVidia;
  • Дори най-ниската резолюция на Thinkpad T61 (1280x800) е по-добра от стандартната за T60 (1024x768). Широкоекранният формат е по-актуален след 2009-та година предвид оптимизацията към него на операционните системи, софтуера и игрите. Thinkpad T61 има модификации с максимална резолюция от 1920x1200 (Full HD+), докато Thinkpad T60 се среща с максимална резолюция от 1600x1200. Обаче сред модификациите на Thinkpad T60 има и S-IPS дисплей, каквито за съжаление не се срещат при никой по-нов Thinkpad, освен при Wacom таблетите.
  • ThinkPad T61 има по-добри комуникационни възможности. Повечето модификации са комплектувани или имат такава възможност с  3G+GPS модули. Под батерията е наличен и слот за SIM карта.
Ето как класираме двата модела спрямо останалите тествани от нас лаптопи Thinkpad в класацията ни за качество* към 2012г.:
  1. Thinkpad T400 (9/10);
  2. Thinkpad T60 (8.7/10);
  3. Thinkpad T61 (8.2/10);
  4. Thinkpad T410 (7.8/10).
* Сравняваме само 14-инчовите модели от T-series. Сравняваме качеството на корпуса, използваните материали, ергономика, дисплей, работни температури, шум, дисплей.

Да се върнем към водният тест. Thinkpad T61 има някой подобрения около отводнителните отвори и това му позволява да се справи не по-зле от Thinkpad T60, въпреки икономията на материали. По-слабо място във "водно-устойчивата" конструкция на по-новия модел са откритите решетки на колонките, през които лесно може да проникне течност.
В заключение ще ви напомним да не правите този експеримент у дома, пред приятели или където и да било. Отводнителните канали са ефективна помощна технология, която предпазва частично Thinkpad, но след толкова обилно заливане с вода се налага оглед на вътрешността, подсушаване на клавиатура, корпус, а често и дънна платка. Ние разполагаме със сервиз, техника и най-вече квалифициран персонал, който има богат опит в подсушаване на лаптопи.
Тук е момента и да ви предложим няколко съвета, ако случайно или нарочно сте наводнили какъвто и да е лаптоп:
  1. Веднага изключете лаптопа от бутона за включване/изключване;
  2. Махнете захранващият кабел и батерията;
  3. Сложете попивателна хартия или кърпа между дисплей и клавиатура и обърнете лаптопа за да развиете винтовете за клавиатурата и твърдият диск;
  4. Махнете и подсушете твърдия диск, защото той често е най-ценният ви актив в лаптопа;
  5. След като отделите клавиатурата, огледайте дънната платка за следи от течност и ги подсушете със салфетка;
  6. Не ползвайте силен сешоар за подсушаване, защото може да деформирате пластмасовите детайли или да направите клавиатурата неработоспособна;
  7. При заливане със сладки, газирани, алкохолни напитки няма как да спасите лаптопа с подръчни средства, защото тези течности действат много агресивно върху дънната платка. Най-агресивно действие има морската вода. Подсушете го и веднага търсите сервиз;
  8. Ако положението е зле, обърнете се към сервиз. И по-добре да го направите максимално бързо, защото всяко забавяне оскъпява ремонта или го прави невъзможен. Изберете специализиран сервиз, а не универсален, който обслужва от мобилни телефони до бойлери. 
Ако искате да купите на изгодна цена качествен Thinkpad, може да посетите ценовата ни листа. При нужда от сервиз, може да се обърнете към нашият сервиз, чиито контакти можете да видите тук.

1 коментар:

Unknown каза...

Моля сложете снимка с мястото на SIM Card слота на T61.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни