Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Optiplex 780 с Core 2 Quad Q8300 и Radeon HD 6570


Основната причина да ползваме в дома си заемащият значително място, събиращ прах и вдигащ шум стандартен ATX компютър са големите му възможности за ъпгрейд, с които той става подходящ за игри, дизайн, видео-обработка или други графични приложения.
Алтернатива за стандартен Tower компютър на българския пазар почти не съществува за хората, които искат нова асемблирана техника на достъпна цена, а не маркова употребявана техника за същите пари.
Има и изключение от това правило, пример за което е предлаганият от Rmania компактен игрови компютър в качествен луксозен корпус AOpen:
Но и това удоволствие не излиза никак евтино в сравнение с предлаганите от техно-веригите и мега-маркетите компютри с евтини компоненти.
Компактните маркови SFF (Small Form Factor) компютри най-често имат графичен слот, но ъпрейдът им е ограничен от физическата съвместимост с нископрофилни видеокарти. Почти без изключения нископрофилните видеокарти са едва 64-битови и независимо от обема на видеопаметта те имат ограничена производителност, достатъчна само за мултимедийни приложения, но не и за съвременни игри.
Всеки компютърен ентусиаст мечтае за ултра компактен компютър с мощен многоядрен процесор, достатъчно производителна графична карта за тежки съвременни игри, голямо количество оперативна памет и огромен като капацитет твърд диск.
Друга причина хората, разбиращи от хардуер да предпочитат за дома такава машина е, че компактните системи са от реномиран производител, в следствие на което имат много добра надеждност, оптимална производителност и напълно безшумна работа.
Компактният гейм-компютър е една хардуерна тръпка, която трябва да бъде удовлетворена дори и с риск жената да разкрие реалната стойност на това удоволствие. Голяма част от тръпката всъщност е да се осигури мини компютър за игри на невероятно ниска цена.
Ако се реализира добре, една такава машина благодарение на добрите си параметри и високата надеждност неминуемо заема лидерско място сред домашната компютърна техника като за всеки член от семейството тя е предпочитано място за работа, филми и игри.
В това ревю ще се опитаме да реализираме и демонстрираме възможностите на идеалният (според нас) мини компютър за игри и други тежки приложения.
Тази реализация става възможна благодарение на новите поколения 128-битови нископрофилни видеокарти на AMD:
Това са параметрите на AMD Radeon HD 6570, показани от GPU-Z. Впечатляващи показатели - 128-bit шина, 2048MB GDDR3 памет, 480 шейдърни процесора, поддръжка на DX11 и SM5.0. Като ядро и параметри видеокартата е аналогична на пълноформатната HD 6670, която се е доказала като добра видеокарта от среден клас, подходяща за всяка съвременна игра.
Така изглежда AMD Radeon HD 6570 - изненадващо скромно за параметрите и възможностите си. Към картата може да се намери комплект от две нископрофилни планки, с които HD 6570 е готова за монтаж във всяка нископрофилна конфигурация.
По този начин изглежда монтираната с допълнителният комплект нископрофилни планки видеокарта AMD Radeon HD 6570. От снимката виждаме интересна особеност на DELL Optiplex 780 - наличие на Display Port изход от вградената видеокарта Intel GMA 4500.
Не по-малко важен от видеокартата за производителността на компактния компютър е централният процесор. В случая сме избрали той да бъде Intel Core 2 Quad Q8300, който за реалните физически четири ядра има отлична цена. Този процесор обикновено е по-производителен от Core i3 (две физически ядра), освен когато по-новите процесори не са на прекалено висока честота (над 3.00GHz).
Масивната охладителна система с термотръби и медна сърцевина на DELL Optiplex 780 не изпитва никакви затруднения да се справи с 95W-вия Q8300.
Това е пълната хардуерна картина от DELL Optiplex 780. Прави ли ви впечатление обемът на поддържаната оперативна памет?
16GB DDR3 оперативна памет на 1333MHz! Ако имате аналогична машина и тя не приема такъв обем памет или не разпознава памети на тази честота, просто направете ъпгрейд на BIOS-а до последната версия.
Така изглежда DELL Optiplex 780 отвътре, отвън и в някои игри.
По-добра представа за външният вид на мини компютъра можете да получите от тези фотографии.
Дизайнът на DELL Optiplex 780 е стилен, модерен и делови като му е спестена показността на евтини лъскави повърхности, типични за марковите машини от среден потребителски клас. Дори и за лаик е ясно, че това е здрав и надежден съвременен бизнес компютър.
Материалите, използвани за изработката на корпуса са от най-високо качество - метално шаси, облечено в здрава качествена пластмаса, устойчива на стареене и надраскване. Солидният корпус е в състояние да погълне шума от твърдият диск и воя на оптичното устройство.
Захранващият блок има висока реална мощност за компактен компютър - 235W. Качественото захранване осигурява мощност в излишък за хардуера, с който ви демонстрираме Optiplex 780. На скептиците с под средни хардуерни познания демонстрираме обичайно консумираната мощност от този мини компютър, която е измерена с професионален цифров уред.
Консумираната мощност под максимално натоварване можете да видите по-долу в графиките от нашите тестове.
DELL не изневеряват на традицията високият им клас компютри, лаптопи и работни станции да се произвеждат (сглобяват) в Европа. DELL Optiplex 780 е произведен в Полша, за разлика от по-старите модели, които се сглобяваха в Ирландия.

Тест и анализ на резултатите

Тествахме DELL Optiplex 780 с три различни конфигурации и го сравнихме с други компютри под Windows 7 Ultimate 64-bit (30-дневна версия).
Конфигурациите, с които участва в тестовете DELL 780 са:
  • Intel Core 2 Quad Q8300, AMD Radeon HD 6570 2048MB GDDR3, 8GB DDR3;
  • Intel Core 2 Quad Q8300, ATI Radeon HD 5450 1024MB GDDR3, 8GB DDR3;
  • Intel Core 2 Quad Q8300, Intel GMA 4500, 12GB DDR3.
Мини компютърът на DELL ще бъде сравнен с много интересни конфигурации:
  • IBM/Lenovo ThinkCentre M57 USDT с Intel Core 2 Quad Q6600 и Intel GMA X3100 - още по-компактен мини компютър, чийто "класически" четириядрен Q6600 е интересно да се сравни с Q8300. Този модел няма възможност за ъпгрейд с PCI-E 16x видеокарта;
  • HP Compaq dc7800 USDT с Intel Core 2 Duo E8400 и Intel GMA 3100 - вероятно най-компактният пълноценен като хардуер микро-компютър с мощен високочестотен двуядрен процесор;
  • Неттоп с AMD Zacate E-350 (CPU: Dual-Core, 1600MHz, GPU: AMD Radeon HD 6310) - компактен икономичен компютър с актуална платформа;
  • HP Compaq dc7700 Tower с Intel Core 2 Duo E6300 и AMD Radeon HD 6570 2048MB GDDR3 - пълноформатен компютър, който ще покаже доколко процесора влияе на производителността на видеокартата;
  • DELL Precision T5400 Workstation с два (!) процесора Intel XEON E5440 и видеокарта ATI Radeon HD 5670 1024MB GDDR3 и 12GB FB-DIMM памет - компютър с 8 физически ядра на 2.83GHz и сумарен кеш от 24MB (!). Видеокартата на това чудовище е идентична с по-новата и репликата AMD Radeon HD 6670, но за разлика от HD 6570 е с двойно по-малко локална памет.
Като процесор и памет 20-килограмовият 8-ядрен DELL T5400 няма конкуренция и малко не му достига до абсолютния максимум от 7.9 в рейтинговата система на Windows 7. Q8300 и Q6600 са почти равностойни, но все пак по-старият процесор с 8MB кеш има минимално предимство. AMD Radeon HD 6570 е победител в графичната оценка, изпреварвайки минимално HD 5670. Виждаме, че предложеният от нас геймърски мини компютър има невероятен баланс между процесор и видеокарта, които получават почти равен рейтинг.
Тествахме маркови супер-компютри и логично получаваме отлични резултати при зареждане на операционната система. Единственият асемблиран компютър е неттопа с E-350, който изостава с над 50% при зареждане на ОС. Причина HP Compaq dc7800 да води с почти 2 секунди при зареждане на Win 7 е неговият мобилен (2.5") диск на 7200rpm, който поради по-малкият радиус (размер) на плочата има по-бърз достъп до данните.
Super Pi е тест, който е равнодушен към броя на ядрата, но е чувствителен към честотата на процесора. Затова 3-гигахерцовият E8400, поставен в миниатюрният HD dc7800 успява да победи 8-ядреният DELL Precision T5400.
Започваме най-интересната част (видео тестовете) с 3DMark 06. Изненадата разбира се е добрата преднина на HD 6570 при DELL 780 над HD 5670 в супер-компютъра DELL T5400. Това че процесорът много влияе на производителността на видеокартата виждаме от резултата на HP Compaq dc7700. Още веднъж става ясно, че DELL Optiplex 780 е отлично балансирана система с оптимална производителност - идеален баланс между CPU и GPU.
Изненадващо добре се представя DELL 780 с Radeon HD 6570 и в 3DMark Vantage, където преднината му пред ATI Radeon HD 5670 е много голяма. Впечатление прави смазващото предимство на 8-ядрената конфигурация в процесорният подтест. При DELL Precision T5400 имаме анти-пример за това как графичната система не отговаря на супер-производителността на процесора. Такъв мега-компютър има нужда от две 256-битови видеокарти за да разкрие пълният си потенциал.
ATI Radeon HD 5670 успява да постигне минимална победа в новият 3DMark 11, което вероятно се дължи на помощта на мощните процесори в комплексният тест.
Unigine Heaven е чисто графичен тест, който не се влияе от процесорната производителност. Тук виждаме, че HD 6570 с 2GB памет е по-добра от HD 5670 с 1GB памет. Трябва да споменем, че често HD 5670 се комплектува с  GDDR5 и там производителността е несравнимо по-добра (30-40% по-висока).
DELL Optiplex 780 успява да победи T5400 на "собствен терен" в OpenGL подтеста на Cinebench 11.5. По-важната част в този пакет е тестът за рендериране, където 8-ядреният компютър има смазващо предимство.
Отлично представяне на DELL Optiplex 780 в x264 HD Benchmark, тестващ скоростта на декодиране на видео с висока резолюция. Q8300 постига убедителна победа над Q6600, с който досега имаха напълно равностойни резултати. Честно казано за тази разлика нямаме убедително обяснение, освен може би по-бързата DDR3 памет при DELL 780. Резултатът на DELL 780 е впечатляващ и поради неголямото изоставане от чудовищният 8-ядрен T5400.
PCMark 7 е сложен за анализ тест, без обсъждане на резултатите от многобройните под-подтестове. Накратко - анализът показва убедителна преднина на Optiplex 780, когато е комплектуван с видеокарта AMD Radeon HD 6570 2048MB GDDR3.
Everest 5.50 би показал отличен резултат за DELL 780 с Q8300, ако не бе участието на DELL Precision T5400, който показва смазващо превъзходство във всички подтестове.
Вероятно сте предполагали, че DELL Optiplex 780 с мощният четириядрен процесор и производителната 128-битова видеокарта има значителна консумация на електроенергия. Както виждате това далеч не е така и 235W-овия захранващ блок на мини компютъра има над 100% излишък от мощност. Единствената сериозна консумация от тестваните компютри има DELL Precision T5400.

Игри с DELL Optiplex 780

 
Демонстрираме ви възможностите на мини компютъра с Q8300 и HD 6570 в едни от най-тежките съвременни игри - Crysis 2 и Need For Speed The Run. Както виждате от HD видеото компютърът осигурява комфортно количество fps и то на резолюция 1600х1200.

Заключение. DELL Optiplex 780 SFF с процесор Intel Core 2 Quad Q8300 и видеокарта AMD Radeon HD 6570 2048MB GDDR3 е отлично балансиран мини компютър за тежки приложения, графична обработка, най-съвременни игри и HD видео с възможно най-добро качество. 
Този малък компютър предлага огромни възможности за работа и забавления като заема малко място, предлага надеждна работа, достатъчно икономичен е за да бъде съпоставим с компютри от последно поколение. Качественият корпус и добрата охладителна система осигуряват напълно безшумна и стабилна работа.
Дизайнът на DELL Optiplex 780 е делови, но съвременно изглеждащ.
Мини компютърът има големи възможности за ъпгрейд: може да захрани още по-мощен четириядрен процесор, оперативната памет се разширява до 16GB DDR3 (на много добра цена), може да се постави още по-съвременна видеокарта.
С този мини компютър комфортно можете да играете на игри като Crysis 2, NFS The Run, Battlefield 3, CoD BO и много други. DELL Optiplex 780 може да предложи комфортна производителност и за графични приложения, включително и за тримерно моделиране.

DELL Optiplex 780 SFF не е единственият мини-компютър за игри, който предлагаме.
Други модели, които могат да работят с C2Q Q8300 или C2Q Q6600 процесори и 128-битовата 2048MB видеокарта AMD Radeon HD 6570 са:
  • DELL Optiplex 745 SFF - поддържа Q6600 и има PCI-E;
  • DELL Optiplex 755 SFF - поддържа Q6600 и Q8300 и има PCI-E, работи с 4GB модули DDR2;
  • DELL Optiplex 760 SFF - поддържа Q6600 и Q8300 и има PCI-E, работи с 4GB модули DDR2;
  • IBM/Lenovo Thinkcentre M57 SFF (някои модификации) -  поддържа Q6600 и Q8300 и има PCI-E, работи с 4GB модули DDR2;
  • IBM/Lenovo Thinkcentre M58 SFF (някои модификации) - аналог на DELL Optiplex 780 с DDR3 памет;
  • HP Compaq dc7700 SFF - поддържа Q6600 и има PCI-E;
  • HP Compaq dc7800 SFF - поддържа Q6600 и Q8300 и има PCI-E, работи с 4GB модули DDR2;
  • Fujitsu Siemens Esprimo E7935 - поддържа Q6600 и Q8300 и има PCI-E, работи с 4GB модули DDR2.

Тези модели компактни компютри, както и компоненти за ъпгрейд на вашите компютри (процесор, видеокарта и памет) може да намерите в нашата ценова листа.

2 коментара:

Angel Todorov каза...

Здравейте,
Любопитно ми е в какви граници е температурата на видяо картата?
Преди време ползвах 755 SFF с Радеон 9600ГТ и процесор Q6600, като производителност бях доволен, но в последствие картата прегря до такава степен, че охлаждането й (активно) бе слепнало със самата платка на картата :). В сайта Ви единствената 6570, която намерих е тази http://www.rmania.net/videocarti-amd--radeon-hd-6570-1gb-ddr3-707.html , но като че ли тя не е ниско-профилна, а в темата тук изрично си пише, че е 780SFF , ще може ли да ми кажете цена за тази карта в ниско-профилен вариант?

Поздрави

Иван каза...

този дел е USFF, а не SFF където сидитата са нормални а не от лаптопи. Предпочитам HP SFF където може да се сложи нископрофилно видео за два слота без вентилатор и два твърди диска. Корпуса AOpen не бих го нарекъл качествен.

До Angel Todorov
Стават такива неща в малка кутия въпреки че дела трябва да ги поддържа без проблем. За мощни неща аз примерно бих си взел tower версията.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни