Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision T5400 - мега компютър с 8 физически ядра

DELL Precision са серия за компютри и лаптопи, която заслужава вниманието на всеки любител на добрият баланс между високо качество и отлична производителност.
Precision серията за настолни компютри се отнася към клас Workstation, в който попада елитна техника, комплектувана с най-добрият компютърен хардуер към момента на нейното производството.
По качество, надеждност и производителност работните станции нямат потребителски аналог, освен може би старите XPS серии на DELL и техните съвременни наследници Alienware. Конкурентите на DELL в клас "работна станция" са HP Workstation и IBM Intellistation. Като хардуер и качество на изпълнение тези серии са аналогични, но като дизайн, поддръжка с драйвери и възможности за ъпгрейд, работните станции на DELL са по-близо до обикновения потребител.
Сред настолните графични станции на DELL има едно съществено вътрешно разделение:
  • едно-процесорни станции, които са много близки като хардуер до топ-машините от потребителски клас. Това са моделите Precision 330, 340, 350, 360, 370, 380, T3400;
  • дву-процесорните DELL Precision имат сходен хардуер с този на сървърите и обикновено имат по-различен слот за процесор от този на потребителските компютри, работят само със специализирана сървърна памет. Такива модели са Precision 220, 410, 530, 610, 620, 650, 670, 690, T5400, T7400. 
Скоро в наше ревю ви запознахме с едно-процесорният Precision T3400. В тази статия ще ви демонстрираме възможностите на дву-процесорният му по-голям "братовчед" Precision T5400.

По външността посрещат

Като външен вид Precision T5400 е аналог на модела T3400, както и на всички модели след забележителният Precision 380.

Какво има вътре?

"Пълнежът" на красивата и изумително масивна кутия при T5400 е много по-различен от този на Precision T3400.
Виждаме сървърната платформа Intel Seaburg 5400A (чипсет Intel 5400) с два сокета 771 и 8 слота за FB-DIMM памет.
Няма как любител на хардуера да не се развълнува от гледката на толкова необичайна и перфектно проектирана машина. Малцина са хората, особено в България, които са виждали на живо техника с подобни параметри и качество.
Вентилационната система на DELL Precision T5400 е невероятно тиха при работа, но ако искате да изпитате максималната и мощ, може да включите компютъра при отворен капак и ще усетите силата на трите супер-охладителя, която няма аналог сред потребителската техника.
Радиаторите на процесорите имат по 6 термо-тръби и много гъсто разположени ребра, които могат да бъдат обдухани само от мощния вентилатор на мега-компютъра.
Fully Buffered DIMM (FB-DIMM) паметта на работната станция предизвиква у познавачите не по-малко вълнение от наличието на два много-ядрени процесора. Въпреки немалката си консумацията този вид памет е предпочитан в системи, където се търси безкомпромисна надеждност и увеличаване на производителността. Голямата консумация на Advanced Memory Buffer, наличен при FB-DIMM е причина всички памети от този вид да имат масивни алуминиеви радиатори, които както виждате се обдухват и от собствен вентилатор.
FB-DIMM паметта при Precision T5400 може да работи в четириканален режим, а максималният и обем е ограничен само от капацитета на модулите, които ще поставите в наличните 8 слота. Сравнително евтино можете да ъпгрейднете T5400 до 32GB FB-DIMM памет, повече пари трябва да отделите за ъпгрейд до 64GB оперативна памет.
Специално внимание заслужава видео-системата на Precision T5400. Защо пък специално, ще попитате вие.
Моделът разполага с два PCI-E като и двата слота са 16x, а не както в нормалните гейм-конфигурации 8x + 8x.
Лошата новина е, че мега-компютърът няма как да работи с две видеокарти на NVidia в SLI, защото калифорнийската компания все още се мисли за прекалено велика и изисква от производителите да поставят техен чип върху дънната платка за поддръжка на SLI.
В машина от толкова висок клас с толкова високи изисквания за надеждност, чип на NVidia разбира се няма място.
Това е включената в оригиналната конфигурация на Precision T5400 видеокарта на NVidia. 384-битовата мега-карта NVidia Quadro FX 4600 има невероятна изработка - качествени кондензатори, стабилизираща метална рамка, изумително ефективен охладител с турбина, термо-тръби и 4-ри пиново управление на вентилатора.
За съжаление тази могъща видео-карта не може да работи в комбина със себеподобна, въпреки наличието на SLI конектор.
Интересна е логиката на NVidia, да произвеждат професионални карти от висок клас, продавани на невероятно високи цени, които са предназначени за професионални Workstation системи. Абсурдното в случая е, че професионалните графични станции за тези карти не осигуряват SLI връзка.
Нима NVidia смята, че чрез видеокартите си ще "изнуди" производителите на супер-компютри да ползват тяхната схемо-техника (чипове)? И то при явното неодобрение от страна на Intel към продукцията на Nvidia.
За наша голяма радост видеокартите на AMD/ATI без проблеми работеха в CrossFire връзка на двата високо-скоростни PCI-E слота на T5400.
Изпробвахме комбинациите:
  • Radeon HD 4730 + Radeon HD 4730 (с CF преходник и без него);
  • Radeon HD 5770 + Radeon HD 6770 (с CF преходник и без него);
  • Radeon HD 5670 + Radeon HD 5670;
  • Radeon HD 5670 + Radeon HD 5570;
  • Radeon HD 5450 + Radeon HD 5450.
Нямахме проблем нито с драйвери, нито със захранване.
Най-мощната видеокарта, с която тествахме 8-ядреният супер-компютър бе NVidia GeForce GTX 670, 256-bit, 2048MB GDDR5.
Правейки аналогия със стандартни гейм-компютри много от вас вероятно се чудят с какво захранване разполага този супер-компютър за да може да предложи върховата си производителност без недостиг на енергия.
DELL Precision T5400 е "въоръжен" с 875-ватов захранващ блок, който му осигурява достатъчно енергия дори и при екстремално натоварване.
Това са истински 875 вата, каквито не могат да предложат дори топ-захранванията на най-добрите домашно сглобени гейм-компютри. Благодарение на това супер-захранване T5400 има тегло над 20кг.

 
Добра представа за DELL Precision T5400 може да получите от това Full HD видео. Вероятно ще се учудите от опитът ни да направим безсмисления ъпгрейд с две Quadro FX 4600 видеокарти, но и ние нямаше как да предположим за абсурдите, с които ни изненадва NVidia.

Тестовата конфигурация

Тествахме DELL Precision T5400 под Windows 7 Ultimate SP1 64-bit, а в последствие и под Windows XP SP3 32-bit. Най-изумителното след старта на супер-компютъра е показанието на Task Manager:
Имайте предвид, че това са реални 8 ядра, а не удвоени от Hyper Threading виртуални ядра, както е например при Intel Core i7.
Тестовите конфигурации всъщност са няколко:
С двуядреният XEON E5260 на 3.33GHz, различни видеокарти и памет от 4 до 8 GB.
С два четириядрени XEON E5440 на 2.83GHz, различни видеокарти и до 12 GB FB-DIMM.
Най-мощната конфигурация, с която тествахме Precision T5400 бе:
  • Два процесора XEON X5450 (3.00GHz, 12MB L2);
  • Видеокарта NVidia GeForce GTX 670 (256-bit, 2048MB GDDR5);
  • Памет: 8 x 2GB (16GB) FB-DIMM.

Тест и анализ на резултатите

Сметнахме за удачно да сравним DELL Precision T5400 със следните конфигурации: 
  • DELL Precision T3400 с процесор Core 2 Extreme (Quad-Core) QX9650 (3.00GHz, 12MB L2);
  • "Сбирщайн" PC с процесор Core i3 - 2120 (Sandy Bridge) на 3.3GHz;
  • HP Compaq dc7700 с процесор Core 2 Duo E6300 на 1.86GHz.
Всички конфигурации в този сравнителен тест участват с видеокартата ATI Radeon HD 5770 или нейната точна реплика AMD Radeon HD 6770. След тази серия тестове ще ви покажем на какво е способен T5400 и с много други видеокарти.
Не за първи път хващаме "оценителя" на Win 7 в неспособност да оцени коректно качествата на един спрямо два процесора, както и на видеокарти в SLI или CF. Няма как двуядреният XEON да има еднакъв рейтинг с този на 8-те ядра на двата четириядрени XEON-а.
Super Pi проявява интерес основно към честотата на процесора и не може да бъде реален оценител за бързината на процесора.
Много по-интересен резултат показва wPrime, особено в многоядрен режим. Виждаме как двата процесора на T5400 имат съкрушително предимство при многопоточно пресмятане.
Невероятно предимство има 8-ядрената конфигурация при реднериране, което тествахме чрез тежкия Cinebench 11.5.
T5400 с двата си четири-ядрени процесора размазва съперниците си и под в OpenCL среда. Само истински 8-ядра могат да доведат до ръст на производителността при комбиниране със съвременна видеокарта. При по-малко ядра е по-добре само видеокартата да се ангажира с паралелните изчисления. От графиките се вижда, че видеокартите на AMD/ATI имат    предимство в OpenCL пред Nvidia, дори и представена с GTX 670.
Everest 5.50 показва голямо уважение към 8-те ядра на двата XEON-а. Обикновено Everest дава добри оценки на по-новите, а не на по-мощните ядра. Но тук колосалната мощ на двойката процесори не може да бъде изравнена с никакви оптимизации.
HD 5570/6770 под 3DMark не показва кой знае каква процесорна зависимост с по-високочестотни съвременни процесори, но виждаме и сериозно орязване на производителността със скромния Core 2 Duo E6300.
Предвид по-ниската честота (2.83GHz) T5400 с двата си процесора се представя много добре в сравнение с "игровия" Core i3-2120. Изненадващо е изоставането на Т5400 с 3.3GHz-вия XEON X5260.
Отлично представяне за Precision T5400 с 2xE5440 в 3DMark Vantage. Виждаме огромното предимство на многоядрената система в процесорният под-тест.
Тестът за HD декодиране x264 Benchmark 4.0 явно е оптимизиран за работа с ядра, чийто брой е не по-голям от номера на ревизията му, защото реагира равнодушно на наличието на 8 вместо 4 ядра.
Консумацията на DELL Precision T5400 изглежда чудовищна, но имайте предвид високата консумация на FB-DIMM паметта (около 10W на плочка), при положение че ползваме 8 DIMM модула в тестовете.
Искате безкомпромисна надеждност - плащайте за ток. Стандартните икономични DDR2/DDR3 памети могат да ви предложат отлична цена и много по-ниска консумация, съпроводени обаче с немалко сини екрани при сериозни и продължителни натоварвания.

Битката на процесорите

Rmania разполага с огромен асортимент от Workstation конфигурации, затова имаме възможност да демонстрираме мощта на DELL Precision T5400 с различни като брой и производителност процесори, сред които:
  • конфигурация с два процесора Intel XEON X5450 (четири физически ядра, 3.00GHz, 12MB кеш, 1333MHz шина, 120W TDP);
  • конфигурация с два процесора Intel XEON E5440 (четири физически ядра, 2.83GHz, 12MB кеш, 1333MHz шина, 80W TDP);
  • конфигурация с един процесор Intel XEON X5260 (две физически ядра, 3.33GHz, 6MB кеш, 1333MHz шина, 80W TDP).
Вероятно много от вас ще решат, че за предпочитане е "по-икономичният" E5440, който има малка разлика в честотата спрямо X5450, но "спестява" 40W консумация.
Това, че процесорът от X-серията има по-голям топлопакет, не означава че консумира повече енергия. Често е точно обратното, защото елитните серии процесори са изготвени от по-качествен силициев кристал, съответно имат по-добри електрически характеристики и при съпоставимо натоварване са по-икономични от стандартните серии, защото в по-малка степен губят полу-проводниковите си свойства при покачване на температурата.
X-серията е разчетена на възможност за работа под високо натоварване при запазване на стабилна работа.
Често производителят ограничава топлопакета до определена стойност и при превишаването му едно или няколко ядра пропускат тактове (Trottling).
Затова, ако искате да получите максимума от своя процесор, последното от което трябва да се притеснявате е от прекалено голямата величина на неговият топлопакет.
Онагледихме процесорната производителност на Precision T5400 чрез сравнение със сериозни съвременни процесори:
  • Intel Core i3-2120 (две физически и четири логически ядра, 3.3GHz, 3MB кеш, 65W TDP);
  • Безспорният хит и "любимец на народа" Intel Core i5-2500K (3.3-3.7GHz, 6MB кеш, 95W TDP).
Вероятно нашите читатели ще решат, че i5-2500K (мой избор за работен процесор) ще засенчи тотално всяка конфигурация на мощният, но все пак от 2008-ма година T5400. Ние също мислехме така...
Доста неадекватно оценяване от страна на Win 7. Но ако се абстрахираме от неумението на този "оценител" да разбере наличието на втори процесор, резултатите може би са логични.
Super Pi натоварва само едното ядро и оценява най-вече тактовата честота.
При това положение, достигащият в рамките на топлопакета си 3.70GHz честота процесор Core i5-2500K няма как да не бъде победител. Дори двуядреният XEON X5260 при толкова висока честота вероятно ще покаже резултат около 11 сек.
wPrime повтаря разликата в резултатите в едноядрен режим, но в многоядрен режим, 8-ядрената конфигурация е без конкуренция.
Изненадващо Everest показа смазващо предимство на двата четириядрени XEON-а над съвременният Intel Core i5-2500K. Лично за мен това е много сериозна изненада и вече се замислям дали да не се простя със сините екрани и нестабилната работа на скъпата, но все пак не-фирмена работна машина като предпочета супер-компютър като Precision T5400 или T5500, който едва ли ще се налага да спирам, освен при лятната почивка на море.
Декодираме HD видео. Най-накрая Core i5-2500K има една добра победа, но тя е само в лекият режим на теста (Pass 1). В по-тежкият Pass 2, изоставането от 8-ядрените T5400 е голямо.
Ето и тестът, който отлично демонстрира за какво се ползват многоядрените системи - за рендериране. Core i5-2500K не изостава толкова катастрофално от 8-ядрената професионална машина, както това прави Core i3-2120, но все пак изоставането е голяма и доста разочароващо за мен, тъй като ползвам работния си компютър точно за рендериране.

Войната на видеокартите 

Когато тестваме графични станции повече се вълнуваме от резултатите в графичните тестове, отколкото на тези в процесорните.
Това е така, защото ръстът в производителността на процесорите рядко е значителен от поколение към поколение, докато новите видеокарти обикновено имат поне 30% превъзходство спрямо предходния модел.
Въпреки, че сме Retro-PC-Mania в повечето от нашите ревюта участват компютри и компоненти от последно към момента на излизане на статията поколение.
NVidia GeForce GTX 670, 2048MB GDDR5, 256-bit
В графичната битка, освен GTX 670 включихме и:
  • NVidia Quadro FX 4600, 384-bit, 768MB GDDR3 - оригиналната видео-карта на Precision T5400, чиито параметри са аналогични на легендарната  NVidia GeForce 8800GTX;
  • AMD Radeon HD 6770, 128-bit, 1024MB GDDR5 - много сполучлива карта от горния среден клас, чийто възможности биха били значително по-големи при наличие на 256-битова шина;
  • ATI Radeon HD 5670, 128-bit, 1024MB GDDR5 - турбо-версията на популярната видеокарта от среден клас;
  • AMD Radeon HD 6770 + ATI Radeon HD 5770 - две напълно идентични видеокарти, чудесно работещи в CrossFire.
Специален участник в тази битка е клокнатата до 4.1 GHz гейм-машина с Intel Core i5-2500K и видеокарта Radeon HD 5770, 1024MB GDDR5.
 
Ето как изглежда "специалният гост" - футуристично, но далеч от качеството, изработката, охлаждането и захранването на DELL Precision T5400, въпреки съпоставимата си цена.
Защо клок до 4.1GHz?
Защото това е режима в който повечето потребители ползват отключения Core i5-2500K.
Лично аз ползвам този компютър на дефолтна честота, тъй като дори и на нея потребителската машина е далеч от стабилността на марков компютър клас "Workstation".
GeForce GTX 670 получава максимално възможните оценки от Windows 7. Отново Win 7 оценителят реагира неадекватно на връзката между две видеокарти в CrossFire.
Изненада в 3DMark 06 - GeForce GTX 670 не може да се наложи убедително над Radeon HD 6770 (!) Със сериозно изоставане новата супер-карта на NVidia губи от Radeon HD 5770, когато картата на ATI работи с процесор над 4GHz. Почти няма полза от CrossFire връзката между две доста бързи видеокарти.
В DX10, тестван с 3DMark Vantage виждаме убийствена преднина на GTX 670 над всички останали видеокарти. CrossFire връзката този път се представя добре, но е далеч от резултата на новата карта на NVidia.
И под DX11, тестван от 3DMark 11, GeForce GTX 670 има много голяма преднина спрямо останалите конфигурации.
CrossFire връзката (HD 5770 + HD 6770) се представя много добре. Изненадващо HD 5770 в комбинация с клокнат съвременен процесор изостава минимално от доста по-старият като архитектура XEON E5440 и идентична видеокарта.
GTX 670 доминира и в тежкият Unigine Heaven (DX10), но учудващо близък до нейният резултат имат двете Radeon видеокарти в CrossFire.
GeForce GTX 670 губи катастрофално в професионалната OpenGL схватката от всяка една от видеокартите на AMD/ATI. Например в Solid Works подтеста GTX 670 изостава над два пъти от Radeon HD 5670.
Безспорен победител с огромна преднина в професионалният тест SPECViewPerf 11 разбира се е Quadro FX 4600, с която в Maya например ще имате 5 пъти по-добра производителност от почти всяка не-професионална видеокарта.
Позволявам си да изразя предположения, че ATI/AMD в по-малка степен ограничават "цивилните" си карти спрямо професионалните Fire GL/Fire Pro, отколкото това правят Nvidia при позиционирането на GeForce спрямо Quadro FX. 
GTX 670 не ни очарова и в Cinebench 11.5, заемайки пред-последното място. По необяснима причина Radeon HD 5770 в комбинация с клокнатият над 4GHz Core i5-2500K предлага изумително висок резултат.
Ако искате да се справяте с пароли, мрежи, архиви или да работите с други паралелни изчисления, тогава резултатите от OpenCL теста LuxMark ще ви дадат ценна информация за бързината на видеокартите.
GTX 670 специално в този тест се проваля. HD 6770 показва добър резултат, изпреварва по изчислителни ресурси 8-ядреният централен процесор. Виждаме, че в OpenCL CrossFire режимът осигурява отлична мащабируемост като удвоява производителността.
Големи разлики в консумацията на конфигурациите с различните видеокарти не се наблюдават. Даже и с най-мощните видеокарти трудно се достигат 40% от мощността на 875W супер-захранване на Precision T5400.

Тестове под Windows XP и сравнение с ретро мега-машини

"Добрият стар" Windows XP - какво умиление предизвика у мен тестът на T5400 под тази класическа операционна система.
Много потребители още използват Windows XP по някаква причина и това не е само в България, а в световен мащаб, поради което Microsoft години наред отлага спирането на поддръжката му.
За да сравнение с DELL Precision T5400 избрахме следните негови славни предшественици:
  • DELL Precision 470 с два процесора Intel Xeon HT 3.60GHz (2 физически и 4 логически ядра) и видеокарта NVidia Quadro FX 3450 (професионален аналог на GeForce 6800);
  • DELL Precision 380 с процесор Intel  Pentium 4 HT 3.60GHz (1 физическо и две логически ядра) и видеокарта ATI Radeon HD 4830.
И двата компютъра за сравнение са бивши величия от най-висок клас с максимално производителни за времето си процесори.
Precision 380 участва в теста с видеокарта от по-съвременно поколение, която е "набор" на Precision T5400.
Super Pi показва истински погром на високо-честотните ретро-величия спрямо значително по-нискочестотните Xeon E5440.
Radeon HD 6770 унижава по-старите конфигурации с тотално превъзходство, същото в по-малка степен прави и Quadro FX 4600. От гледна точка на реалната производителност HD 4830 и FX 4600 трябва да са на аналогично ниво, но явно Pentium 4 HT много спъва 256-битовата видеокарта на ATI.
От години не бяхме тествали с Aquamark - един от малкото тестове, който се преминава със скорост, която зависи от производителността на видео-системата. T5400 убедително превъзхожда по-старите машини, но самият тест явно не може да "осъзнае" чудовищната мощ на 8-те ядра на по-новата графична станция.
Cinebench ни показва над 7-кратно превъзходство на двата 4-ядрени Xeon-а над един от най-мощните Pentium 4 при много-поточно рендериране.
SpecViewPerf е един от най-показателните тестове за производителността на Workstation в професионални графични приложения като Catia, Maya, Solid Works.
T5400 с FX5400 има над двойно по-добра производителност от всяка друга конфигурация, а T5400 с HD 6770 с много мъка успява да бъде равностоен на Precision 470 с FX 3450.
Everest 5.30 и неговите процесорните тестове - огромно предимство на 8-ядрената конфигурация. Коментарът е излишен.
Fritz Chess Benchmark е интересен тест, показващ доколко даден процесор е по-бърз от Pentium III на 1000MHz.
28 пъти (!) двата E5440 са по-бързи от PIII и 10 пъти са по-бързи от най-мощният Pentium 4.

Заключение. DELL Precision T5400 с два четириядрени Xeon процесора е първият компютър, който ни изненадаха откъм очаквания в такава степен, че дори се замислихме над нашите хардуерни познания.  Този компютър постави под съмнение обективността на рекламните материали за новия хардуер.
T5400 е истински мега-компютър дори и според най-съвременните разбирания за това.
Потресени бяхме от убедителната му победа над скъпа конфигурация със супер-процесора Intel Core i5-2500K и огромната преднина пред високочестотен Core i3 (Sandy Bridge). Провалът на Ivy Bridge само затвърждава позициите на Precision T5400 като производителна система поне за още две години напред.
Предимството му спрямо по-стари Workstation с Core 2 Extreme, Dual Xeon HT и Pentium 4 HT бе очаквано, но не и с такава огромна разлика.
Изненадите от този супер-компютър не свършват с тази статия, защото предстои сравнение с неговият наследник, моделът DELL Precision T5500 с два Xeon процесора (LGA 1366 аналог на Core i7) с общо 16 логически ядра.

(+++) Силни страни на DELL Precision T5400:
  • Много висока производителност;
  • Възможност за надеждна работа в продължение на месеци без необходимост от рестарт;
  • Отлична охладителна система, работеща напълно безшумно и имаща голям резерв от мощност за извънредни ситуации;
  • Мега-захранване с мощност от 875W и висок клас на икономичност;
  • Безпроблемно захранване дори на най-съвременни мощни видеокарти;  
  • Изгодна цена в сравнение с всеки асемблиран компютър към 2012г.


(---) Слаби страни на DELL Precision T5400:
  • Висока консумация, дължаща се най-вече на производителните и максимално надеждни FB-DIMM памети;
  • Липса на поддръжка на SLI, за което има вина NVidia, а не на DELL.
Супер-компютри с невероятна производителност, безкомпромисно качество на цена много-кратно по-ниска от тази за нова техника от същия клас и близка производителност може да намерите само тук.

12 коментара:

Анонимен каза...

Като клиент на Retro PC Mania, и горд собственик на DELL Precision Т5400, 2x Xeon X5450, Geforce GTX670, мога само да потвърдя, че машината се държи изключително стабилно и безшумно, като нито една игра до момента не е имала проблеми с кадрите на максимални детайли, определено този комютър си заслужава много повече от чисто нов геймърски аналог.

Ангел Тодоров каза...

Пичове, линка който сте дали сочи към Т5500 , а не към Т5400. Там парите са малко по-други :)

Ангел Тодоров каза...

Пичове, линка който сте дали сочи към Т5500 , а не към Т5400. Там парите са малко по-други :)

кен каза...

Средно интелигентни и на по-високо ниво читатели разбират, че сме дали линк към динамично променящата се ценова листа.
Нормално е в нея T5500 да струва повече от Т5400.
Едно от положителните качества на този страхотен модел е, че той се ползва само от интелигентни хора.
Наши клиенти за тези машини са дизайнери, архитекти и добре запознати с хардуера компютърни маниаци.

Анонимен каза...

Голем тест, да сравняваш Мерцедес с Жигули. Що не спретнахте едно асемблирано от вас PC с подобни характеристики и тогава да покажете кое как се представя. Този тест почти нищо не показа. Темепратури, туй онуй няма ли да покажете графики? Нива на шум?

"Едно от положителните качества на този страхотен модел е, че той се ползва само от интелигентни хора." - хахаха, баси смешните надувковци сте.

кен каза...

Благодаря за големият интерес към статията. Разбираемо е в държавата ни да има заблудени и нахални индивиди. Не задължавам никой да купува тези машини, освен това те бързо се изчерпват.
Съжалявам за цензурата, но цинични и глупави коментари не се допускат.
Нямам нищо против да обсъждате статията другаде - форуми, колкото искате.
Коментари, които не са анонимни - не се модерират.

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Каква е тази злост, която се излива в тези коментари, тези машини са за професионалисти или ентусиасти, ясно е, че не са за простосмъртни, и понеже се намери фирма която да ги внесе на нормални цени за да може и по обикновени хора да имат възможност да закупят, веднага се нахвърляте като че ли е нарушен нечии интерес, да наистина хората с "жигули" няма как да оценят "мерцедес", поради простата причина, че никога не са се качвали.

Angel Todorov каза...

Аз винаги си пиша с името. Ако се разровите малко назад ще видите и други коментари с моето име, без значение дали са + или - . Колкото до листата действително не забелязах, че се сортва по-цена :) Грешката е моя.

Мнението ми за линка, целта ми не бе да ви критикувам. Просто помислих, че линка е грешен без изобщо да го поглеждам. Нямаше нужда да обиждате индиректно. Бях казал някоя статия преди време , че ви познавам и следя още от както бяхте в судентски град. Аз съм един от няколкото , които пишат в статиите ви. Ако поглеждахте мненията щяхте да видите, че не пиша никога в просташки и надменен стил... като други

П.С. Другия път поне си направете труда да видите IP-адресите и интелигентен и глупав човек ще се сети преди да обвинява.

Поздрави,
А. Тодоров,
Ваш верен фен

кен каза...

Angel Todorov реших, че вашето нерядко срещано име се ползва и от друг човек. Предвид двойния пост и неясното мнение, което не е във ваш стил, явно съм допуснал грешка.
Не съм МВР и нямам намерение да следя IP.
Последното ви мнение е показателно за моята грешка, в знак на което ще изтрия поста си, свързан с некоректното ви причисляване към анонимния пост по-долу.
Извинявайте.

кен каза...

Интересно как все още някой не е коментирал, че неговият "супер"-компютър с Core i7 е много по-бърз от Т5400 за същите пари. Мога да кажа, че тестовете на Т5500 с два Quad-Core XEON (Core i7 for LGA1366) показват, че старите 12МВ-ви процесори на Т5400 дават голям зор на по-новите в битката за надмощие.

П. Георгиев каза...

може би логиката на nvidia e нарочно да не позволяват да се използва SLI в маркови workstation (където се използват quadro-та в предполагам 90% от случаите) за да могат да продават от най-скъпите видеокарти кщато Quadro 5000 или 6000 без възможност за клиента да спести като вземе 2 доста по-евтин карти в SLI и да постигне същата производителност на значително по-ниска цена

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни