Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkCentre M57 с Core 2 Quad Q6600 - разумният избор за мини компютър

Все по-необходима придобивка за всеки дом през последните години е ултра-компактният, тих и икономичен компютър. Това е компютър, който се използва за мултимедийни задачи като захранване с HD сигнал на голям LED телевизор и озвучаване на дома или на автомобила. Потребителите търсят безшумен компютър, който може да се използва денонощно, без да смущава околните с воя на вентилаторите си.
С течение на експлоатацията потребителят, който е удовлетворен от размерите на техниката, започва да гледа на нея и като заместник на пълно-форматна машина. Започват да се търсят се различни възможности за ъпгрейд на процесора, паметта, видео-системата. Повечето микро-компютри обаче са непригодни за ефективен ъпгрейд и поради това се налага закупуване на нова техника с по-добри параметри.
Първи стъпки в предлагането на достъпна компактна, икономична и тиха система бяха направени с появата на Intel Atom базираните неттопи. Това бяха слаби като производителност компютри, чиито компактни размери и безвентилаторна система за охлаждане компенсираха липсата на достатъчна за комфортна работа изчислителна мощ.
Значително по-късно се появи по-производителната неттоп система на AMD с интегрирани в един кристал двуядрен процесор и производително графично ядро (AMD Brazos).
Новата платформа на AMD според нас също страда от недостиг на производителност, дори в сравнение с настолни компютри отпреди 7-8 години.
"Алтернатива" на нов неттоп е малко по-стар като година на производство, по-евтин, значително по-производителен и несравнимо по-надежден и по-качествен марков мини компютър във формат Ultra Slim Desktop. Написахме определението алтернатива в кавички, защото единственото предимство на нов неттоп спрямо употребяван марков мини компютър е удовлетвореността на притежателя му, че е закупил нов продукт с голяма гаранция.
В това ревю ще ви представяме един мини компютър от елитна бизнес-серия - IBM/Lenovo ThinkCentre M57.
Смеем да твърдим, че като качество на изработка, жизнен ресурс, възможности за ъпгрейд и фирмена поддръжка откъм софтуер и драйвери този продукт няма аналог сред потребителския клас мини-компютри. Конкуренция не може да му бъде дори Apple Mac Mini.
Качествата на ThinkCentre M57 ще опишем с помощта на снимков материал.
Охладителната система има достатъчно мощ за охлаждането на всеки двуядрен или четириядрен LGA775 процесор. Ефективната охладителна система, която се състои от три вентилатора поема охлаждането и на чипсета. Вероятно забелязвате, че процесорният радиатор е изцяло от мед по подобие на сървърните охладителни системи - това е ефективно и ненадминато като надеждност решение, единственият недостатък на което е значителното тегло и скъпият материал. Закрепването на радиатора върху металната основа е толкова надеждно и лесно за обслужване, че ние с удоволствие сменихме няколко процесора в процеса на "изпитанията".
Конструкцията на ThinkCentre M57 максимално улеснява обслужването и ъпгрейда на компонентите, нещо с което не могат да се похвалят мини компютрите на HP и DELL. Единственото, което не ни хареса във вътрешната наредба са хаотично разположените кабели, които затрудняват затварянето на кутията.
ThinkCentre M57 има една интересна особеност - възможността за поставяне на пълноформатни PCI или Mini PCI-E платки. Това е възможно благодарение на страничния разширител, който има пълноценен PCI слот и PCI-E слот, позволяващ поставянето основно на PCI-E 1x платки. Тъй като компактната кутия има само един страничен извод от разширителната платка, смяната на PCI с PCI-E става чрез ротация на разширителната платка. Не всички модификации на M57 са в този вариант - обичайно разширителят има единствено PCI слот.
Обичайно ThinkCentre M57 има в комплекта си ето такава странна PCI-E платка, която позволява извеждане на DVI сигнал от вграденото видео Intel GMA X3100 - екстра, крайно неодходима, ако искате да захраните проектор или LED телевизор с качествен сигнал през HDMI.
Многобройни са възможностите за ъпгрейд с външна видеокарта, звукова платка, контролер за видеонаблюдение и др. Още повече стават те, ако разполагате с такъв или такъв преходници.
Предната фасада на ThinkCentre M57 впечатлява едновременно със строг дизайн и уникалност, носена от решетката тип "пчелна пита".
Отзад бионичният кошерен дизайн придобива завършеност чрез решетките на захранването и на вентилатора зад процесора.  Налични са 6 USB 2.0, VGA и DVI (чрез описаният по-горе разширител) изходи, LPT и COM портове, дублирани са звуковите куплунги от предния панел, LAN вход и дори eSATA конектор.
ThinkCentre M57 USD както виждате е по-компактен дори от средно голям неттоп - в случая е показана мини конфигурация на базата на AMD E-350.

Тестови резултати

Тествахме ThinkCentre M57 под 64-битов Windows 7 Ultimate. Мини-компютърът участва в тестовете с две конфигурации:
  • с процесор Intel Core 2 Quad Q6600 (2.40GHz, 8MB кеш) и памет - 8GB DDR2;
  • с процесор Intel Celeron 420 (1600MHz, 512KB кеш) и памет - 4GB DDR2.
В сравнителният тест участваха още:
  • Неттоп на основата на AMD Zacate (двуядрен процесор AMD E-350 на 1600MHz с интегрирано в процесора графично ядро Radeon HD 6310);
  • DELL OptiPlex GX620 с процесор Intel Pentium D 820 на 2.80GHz и видеокарта ATI Radeon HD 4650;
  • Apple iMAC с процесор Intel Core 2 Duo E8335 и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600XT.
Неттопът участва в тестовете поради сходните си размери и близко позициониране с M57. Участието на DELL GX620 демонстрира разликата с пълноформатна настолна машина от по-старо поколение, но по-мощна графична система. Apple iMAC е близък на ThinkCentre Ultra Slim с това, че представлява компактната система "компютър-дисплей".
Рейтинговия "само-оценител" на Windows 7 дава огромно предимство на ThinkCentre M57 като процесор и памет спрямо останалите компютри и по тези показатели не е много далеч от максимума (7.9).
ThinkCentre M57 зарежда операционна система само за 19,39 секунди, което е отлично постижение за конфигурация с магнитен, а не твърдо-телен диск. Такъв резултат не може да покаже дори личният ми компютър с Intel Core i5-2500K.
Много добър резултат в Super Pi (1M) на M57 с Q6600, но все пак победител е  по-високочестотния (2.93GHz) E8335.
Впечатляващ резултат и огромно предимство на Q6600 пред останалите процесори при многопоточно рендериране, тествано чрез Cinebench 11.5.
6.78 пъти четири-ядреният процесор е по-добър от Celeron 420 и 4.4 пъти е по-добър от икономичният нов AMD E-350!

Отлични резултати показва ThinkCentre M57 с Core 2 Quad Q6600 и в процесорните тестове на Everest. Дори E8335 изостава почти двойно от един от най-добрите четириядрени процесори в компютърната индустрия.


Единствената причина M57 с Q6600 да не е победител в PC Mark 7 е участието му в теста с вградена видеокарта, а не със значително по-мощна  дискретна каквито са Radeon HD 4650 и Radeon 2600XT.

Направеното по-горе заключение се потвърждава от 3DMark 06. Липсата на външна видеокарта спъва и най-добрата като процесорна производителност система... или поне това е така за хора, които имат достатъчно време да играят игри. ThinkCentre M57 Ultra Slim не е лишен от възможности за ъпгрейд на видеосистемата, което ви показахме по-горе в ревюто. Очаквайте скоро тест на мини компютъра с външна видеокарта.

Липсата на дискретна видеокарта с HD ускорение не се отразява негативно на възможността на ThinkCentre M57 да се справи със задачата, за която се купува от повечето потребители. С мощният четириядрен Q6600 ThinkCentre M57 показва резултат при HD декодиране, който е значително по-добър от възможностите на всеки неттоп и близък до съвременна конфигурация с Intel Core i3.





Митовете за огромната консумация на Q6600 не можаха да бъдат потвърдени от професионалният ни уред за измерване на консумирана мощност  UNI-T UT71E.

При не повече от 2 пъти по-висока максимална консумация спрямо икономичният Celeron 420, процесорът Q6600 осигурява до 7 пъти по-висока производителност!
Най-съвременен неттоп също не може да сравнява по енергийна ефективност с ThinkCentre M57, за който може да се подбере и по-скромен като консумация Core 2 Duo процесор.

Преди заключителните изводи, ви показваме подробно видео на ThinkCentre M57, което заснехме в нашия офис:

Заключение. Марков компютър във формат Ultra Slim Desktop при съпоставими размери с тези на неттоп е в състояние да осигури значително по-добра производителност и има почти неограничени възможности за ъпгрейд. Сравнявайки размерите на неттоп с ThinkCentre M57 имайте предвид, че марковият компютър има вградено оптично устройство (DVDRW) и вътрешно захранване, тоест няма нужда от USB оптика и външен адаптер. Употребяван и достъпен мини компютър с Core 2 Quad Q6600 в момента е до 5 пъти по-производителен от всеки съвременен неттоп. Тъй като не се очаква и в близките две години неттопите значително да увеличат мощта си, инвестицията в компактен марков компютър с мощен многоядрен процесор няма разумна алтернатива за потребител, търсещ евтин, ефективен, производителен и компактен мултимедиен център.

ThinkCentre M57 с различни процесори може да бъде намерен в нашата ценова листа. Сред предлаганите от нас артикули има голямо разнообразие от процесори, включително и четириядреният Q6600, който е съвместим с повечето поколения LGA 775 системи.
Добави в Svejo

2 коментара:

Иван каза...

охладителната система може и да го носи за кратко, но q6600 е с TDP 105 вата, то просто вътре физически са два отделни двуядрени чипа и ми е интересно след 2-3 часа пълно натоварване какво ще бъде. доколкото гледах, най-мощния като консумация процесор с който леново го предлагат е 65 ватов, или съм пропуснал нещо?

Unknown каза...

"Note:
a: Ultra-Small Form Factor cannot support
I ntel® Core™2 Quad processors."

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни