Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M4400 с Core 2 Quad Q9000 и Quadro FX 770M

DELL е сред най-реномираните производители на мобилни компютри и това мнение на потребителите остава непроменено от години. Компанията не притежава блясъка на Apple, нито перфектционизма на ThinkPad серията на IBM/Lenovo, но бизнес моделите на DELL поради своята здравина, надеждност и балансирана цена имат огромен брой почитатели.
В един специализиран клас лаптопи, DELL е сред лидерите на пазара и моделите му се явяват еталон за качество и производителност. Това са работните (графичните) станции (Workstation), които неслучайно носят името Precision (Прецизност).
В това ревю ще ви представим един ярък представител на тази професионална серия - моделът DELL Precision M4400. Основните параметри на графичния лаптоп са следните:
  • Процесор: Intel Core 2 Quad Q9000 на 2.00GHz с 6MB кеш;
  • Видеокарта: NVidia Quadro FX 770M с 512MB локална памет;
  • Оперативна памет: 2 х 2048MB DDR2 на 800MHz.
Виждате, че моделът разполага с мощен процесор с четири физически ядра и производителна видеокарта за професионална графична обработка. По-нататък в статията подробно ще изследваме производителността на този рядко срещащ се хардуер.
DELL Precision M4400 за разлика от почти всички елитни серии лаптопи е произведен (или по-скоро сглобен) в Европа (Made in Ireland), какъвто произход имат и легендарните със своето качество и дълголетие модели като Latitude D600/D610/D620/D630/D820/D830, Precision M70 и други бизнес и професионални модели.

Дизайн и ергономика

DELL Precision M4400 има строг, но модерен дизайн, който за разлика от други бизнес и графични серии (напр. ThinkPad и LifeBook) се харесва почти на всеки потребител. Много интересно решение на дизайнерите на DELL е вълнообразният метален капак на графичната станция, което придава на професионалната графична станция имиджов вид. С този необичайно луксозен за професионален лаптоп вид, моделът е лесно разпознаваем отдалеч, но собственикът му трябва сериозно да помисли за сигурността на скъпия лаптоп, в който вероятно се съхранява ценна информация. Отличният делови дизайн на M4400 е гаранция, че моделът ще радва собственика си с външният си вид години наред.
Клавиатурата на модела е над средното ниво, но все още е далеч от удобството на ThinkPad серията. Тачпадът не е достатъчно отзивчив (не сме инсталирали допълнителни драйвери), но бързия и точен тракпойнт (джойстик) донякъде компенсира този недостатък.

Дисплей

Дисплеят на Precision M4400 не блести с показатели - скромна резолюция от 1440х900 и стандартна TN+Film матрица. Относно вида на LCD панела не можем да имаме претенции, защото последният S-IPS лаптоп (ThinkPad T60p) е произведен 2 години по-рано и тази скъпа технология за съжаление не се ползва в по-нови от 2006-2007г. модели. Обновена информация - съществуват два нови модела графични станции на HP с S-IPS дисплей, чиито панели се означават като Dreamcolor. Въпреки стандартно изглеждащият като параметри дисплей, M4400 ни изненадва с отлични ъгли на видимост и много контрастна картина. Това е поредният модел от висок клас на DELL, в който се ползва "хибридно" LCD покритие, съчетаващо предимствата на гланцовия и на матовия дисплей.

Охлаждане и корпус

Специално внимание заслужава охладителната система на Precision M4400. Рядко се среща толкова качествено проектирана двуконтурна система за охлаждане на процесора и графичната карта. Като недостатък на охладителната система ще споменем само това, че въздухът за охлаждане се взима отдолу, което се явява слабост на лаптопи, които не се ползват върху идеално твърда повърхност. От друга страна пример за по-добра реализация на охладителната система предлагат единствено IBM/Lenovo Thinkpad лаптопите.
Пантите на М4400 също заслужават похвала. За разлика от много предишни модели, M4400 има идеална връзка между корпус и дисплей.
Корпусът на модела е изцяло метален. Шасито е магнезиево и здраво защитава хардуера на скъпия лаптоп с което моделът на DELL максимално се доближава до еталона за здравина ThinkPad T-series.

Екстри

Сред основните екстри на DELL Precision M4400 е GPS модулът, демонстрация на който виждате по-горе. Чувствителността на модула и вградената в M4400 антена  осигуряват много добра локализация дори закрито помещение.
GPS устройството е комбинирано с 3G модул на Mini PCI-E слот. Двете устройства работят само с поставена SIM карта, която за GPS навигация може и да не е активна към мрежата на GSM оператора. Параметри, цена и поддържани модели лаптопи на GPS+3G модула на Ericsson можете да видите тук, а версия на същия модел (Ericsson F3507g) можете да намерите тук.
Приятна изненада за професионална серия лаптоп е наличието на Display Port, който обаче е напълно уместен предвид наличието на мощна съвременна видеокарта като Quadro FX 770M.

Общо представяне на Precision M4400 може да видите в това наше Full HD видео:

Тествахме графичната станция на DELL под Windows 7 Ultimate 64-bit.
Конкуренти на DELL M4400 в сравнителните тестове са:
  • IBM/Lenovo ThinkPad T61p - графична станция от елитната ThinkPad серия с двуядрен процесор Core 2 Duo T7500 и видеокарта NVidia Quadro FX 570M;
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60p - по-стар модел графична станция, която за времето си нямаше аналог като съчетание от качество, характеристики и отличен S-IPS дисплей;
  • DELL Latitude D830 - близък като параметри до графична станция лаптоп с невероятен като резолюция и качество дисплей (1920х1200);
  • DELL Precision M65 - с две поколения по-ранна от M4400 графична станция на DELL;
  • HP G62-450L - сравнително съвременен лаптоп с Intel Core i3 процесор с четири логически ядра (две физически с Hyper Threading), който е интересно да сравним с по-стария физически четириядрен Q9000.
Общи тестове
    DELL Precison M4400 зарежда много бързо операционната система, значително изпреварвайки двата лаптопа на IBM/Lenovo.
    Физически четириядренният Q9000 дава на Precision M4400 сериозна преднина пред останалите процесори, изпреварвайки значително дори Core i3, работещ на по-висока работна честота. Quadro FX 770M също получава доста висок рейтинг от Win 7, но не успява да се откъсне значително пред Quadro FX 570M.

    Графични тестове

    Precision M4400 показва впечатляваща преднина пред конкурентните лаптопи в 3DMark 2006, тестващ производителността под DX9. Разликата спрямо по-старата FX 350M e 8 пъти!
    Половината тествани видеокарти не можаха да преминат DX10 теста 3DMark Vantage. Quadro FX 770M и FX 570M показват доста близки резултати като разликата може да бъде обяснена с по-производителният процесор на графичната станция на DELL.
    Под Unigiven Heaven Benchmark 2.1, в DX10 режим, Quadro FX 770M показва видимо предимство дори пред FX 570M.
    Основен графичен тест за работните станции е комплексният пакет SPECViewPerf 11, включващ в себе си и симулации под SolidWorks, Catia, Maya и др. Precision M4400 не успява да се наложи категорично пред ThinkPad T61p.
    В OpenGL частта на Cinebench 11.5, Precision M4400 има само един конкурент - ThinkPad T61p. При рендериране виждаме от резултатите, че Core 2 Quad Q9000 има почти двойно предимство пред останалите процесори.
    При декодиране на HD видео, Pecision M4400 демонстрира почти двойно предимство пред ThinkPad T61p и T60p. Или поне така показва синтетичния тест x264 HD Benchmark 4.0. В реални условия обаче M4400 и T61p са неотличими като скорост на възпроизвеждане за всички най-разпространени HD формати.

    Системни тестове

    Под новия PC Mark 7 преднината на Precision M4400 спрямо графичните станции на IBM/Lenovo е значителна и това се дължи най-вече на мощният четириядрен процесор.
    В по-ранната версия на PCMark имаме повече участници в тестовете. Отново M4400 има внушителна преднина, която е изненадващо голяма спрямо Intel Core i3 лаптопът.

    Битката на процесорите

    Под Super Pi (1M) Core 2 Quad Q9000 не може да ни убеди, че е по-бърз от по-високочестотният двуядрен Core 2 Duo T7500. Същата е ситуацията и в wPrime (32M) - едноядрен режим.
    В процесорните подтестове на Everest 5.50, Core 2 Quad Q9000 показва сериозна преднина спрямо останалите процесори. Виждаме пълен погром на реално четириядреният процесор над Core i3 с четири логически (две физически) ядра.

    Дискова система

    Въпреки еднаквите ползвани за тест дискове (Seagate Momentus, 7200rpm), Precision M4400 успява да покаже много по-високо бързодействие на дисковата система.

    Консумация

    DELL Precision M4400 приятно ни изненадва като консумация, въпреки значително по-мощните си процесор и видеокарта спрямо тестваните лаптопи.

    Батерия

    DELL Precision M4400 е със стандартна 6-клетъчна батерия и логично осигурява значително по-малко време за автономна работа от 9-клетъчните батерии на ThinkPad T61p/T60p.
    Графиката на разреждане на батерията на M4400 е добра, но не е идеална като при двата модела на ThinkPad (виж графиките им в тази статия). За тестовете на M4400 избрахме най-добрата от три налични батерии (от моделите Latitude E6400), виждате от някои снимки, че батерията е още с транспортната си опаковка (найлон). Предвид аномалиите на графиката в началото и в края вероятно след калибриране на батерията, е възможно капацитетът и да достигне оптимална стойност.
    Забележка. Имайте предвид, че тестовата програма Battery Eater сериозно натоварва лаптопите (изчисление на Pi, графична обработка и четене/запис на твърдия диск). При реално ползване на лаптоп времето за автономна работа ще бъде значително повече.

    Демонстрация в игри

    След синтетичните тестове, ви показваме как се представя Precision M4400 в реално графично приложение. Играта е Battlefield 3 - най-хитовата за края на 2011г. с много сериозни изисквания към хардуера. Играта действително е много тежка и за да постигнем комфортен геймплей я стартирахме на резолюция 1280 x 800. Графичният лаптоп се представи отлично, постигайки средно около 25-28 FPS, само за по-тежките сцени с много динамика, движещи се обекти, експлозии и пушек производителността падаше до 15-17 FPS. В сцени без много динамика и обекти M4400 показа над 40 FPS.
    Общата консумация под тази тежка игра бе близка до максималната измерена за лаптопа и се движеше средно около 80 W.

    Заключение. DELL Precision M4400 за пореден път ни показва колко голяма е разликата в качество, изработка и производителност на професионален/бизнес лаптоп спрямо евтината потребителска техника. 
    Моделът ни предлага впечатляващ модерен дизайн, солиден метален корпус и параметри, позволяващи му да се справи с всяко съвременно графично, мултимедийно или изчислително приложение.

    Цена и параметри на DELL Precision M4400.
    Добави в Svejo

    2 коментара:

    Angel Todorov каза...

    Здравейте,
    Бих искал да Ви попитам, очаквате ли наличност от този модел?

    Поздрави,
    А. Тодоров

    Анонимен каза...

    Здравейте,
    с какъв драйвер и софтуер пуснахте GPS модула ?

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни