Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad T61p с Quadro FX 570M - перфектното продължение на най-елитната серия

ThinkPad T61p е уникален модел лаптоп, какъвто от много време очакваме за тест и който с голямо удоволствие ще ви представим в това ревю. С какво толкова може да е "уникален" този лаптоп с класически фирмен дизайн и черен цвят?
ThinkPad T61p съчетава всичко най-добро от предходните модели ThinkPad - традиционен дизайн, здраво магнезиево шаси, най-добрият за времето си (2008-2009г.) хардуер, качествен дисплей с висока
резолюция, отлична охладителна система, много хардуерни и софтуерни технологии, имащи за цел да подобрят надеждността и бързодействието.
Моделът се позиционира като техника от най-висок клас и за времето си ThinkPad T61p няма равностоен аналог от друг производител като комбинация от качество, производителност и ергономичност.
Както всеки модел от T-series, завършващ с "p", така и ThinkPad T61p се явява графична станция за Computer Aided Design (CAD/CAM/CAE), Digital Content Creation (DCC) и Visual Effects (VFX) приложения. Мощният Intel Core 2 Duo процесор, производителната професионална видеокарта NVidia Quadro FX 570M и дисплеят с висока резолюция са в състояние да се справят с всеки тежък графичен софтуер като SolidWorks, 3ds Max, Maya, Catia, Unigraphics, Pro/ENGINEER и др. ThinkPad T61p има официален сертификат за съвместимост с всички професионални графични приложения.
Освен с CAD/CAM графика, Quadro FX 570M, която е професионален аналог на GeForce 8600M GT e в състояние да се справи с почти всяка съвременна (за 2011г.) игра.
Дори от това кратко описание става ясно, че пред нас е уникална като съчетание от параметри, технологии и качество техника, която няма как да видите в техно-верига магазини или дори в специализирана компютърна фирма. ThinkPad T61p е скъпа техника (като нов моделът е струвал над 2500USD), която се предлага след поръчка към регионалния представител на IBM/Lenovo за богати корпоративни клиенти, които работят качествено с професионална техника с възможно най-висока производителност и надеждност. Високото качество на модела и отличната му репутация поддържат високи цени за употребявани ThinkPad T61p дори и в EBay.
Единствената възможност за потребител с нормални доходи да притежава лаптоп от толкова висок клас е пазарът на употребявана техника. В това ревю представяме точно такъв "употребяван" ThinkPad T61p, а от снимките и видео-представянето му в статията сами можете да се убедите защо сме поставили кавичките. Някои от лаптопите не са ползвани защото:
  • По корпуса на много от тях няма следи от употреба, освен следа от премахването на Security Mark на скандинавския корпоративен клиент;
  • 9-клетъчните оригинални батерии са с почти пълният си капацитет (2-3 часа автономна работа);
  • Оригиналните бързи (7200rpm) дискове са с малък брой работни часове;
  • Подсветката на дисплея показва идеален бял цвят (клонящ дори към синьо), типично за нов или неползван лаптоп.
Причина за наличието на "употребявана" техника в такова състояние е бързата смяна на хардуера в големите корпорации. Нерядко в такива компании смяната на софтуера с нова версия изпреварва заплануваното обновяване на техниката. Затова на пазара за техника втора ръка се случва да постъпват неупотребявани машини от най-висок клас, които много по-рано от предвиденото се налага да бъдат сменени с по-нов модел.
Често се случва недобре запознати потребители да правят не много уместна аналогия между лаптоп като ThinkPad T61p с "чисто нов" бюджетен лаптоп от техно-верига. Основните аргументи са:
  1. "Новото си е ново";
  2. По-новият хардуер е значително по-производителен от този преди 2-3 години
  3. Наличие на по-голяма гаранция.
За първият "аргумент" всеки само може да се убеди, че "чисто нов" евтин лаптоп само две седмици след покупката си изглежда по-захабен от интензивно употребяван ThinkPad на 3-5 години. Споменахме също така, че се предлагат и почти неупотребявани "употребявани" лаптопи.
За вторият аргумент - можете да получите информация от тестовете по-долу в тази статия. Относно гаранцията - от една страна успешно преминалата тестове техника от такъв клас е значително по-надеждна от нов бюджетен или среден клас лаптоп, от друга страна всеки утвърден търговец на такава техника дава добра гаранция, която се обслужва от качествен сервиз с дългогодишен опит в сервизирането на маркова техника и вноса на резервни компоненти за нея. Най-хубавата гаранция всъщност е тази от която потребителя няма нужда. Неслучайно евтините лаптопи са с от една до две години гаранция с много уловки и ограничения, докато бизнес модел лаптоп е с 3 и дори повече години гаранция, обслужвана приоритетно от сервизния център на компанията, а не от външни сервизи.

Общи впечатления

T61p има класически за ThinkPad дизайн, което няма как да не радва милионите почитатели на елитната бизнес серия. За разлика от предходният модел - ThinkPad T60, неговият заместник е изпълнен в широко-екранен формат (16:10) и това му придава значително по-модерен вид.
На пръв поглед материалите, егрономиката и въобще цялостното усещане от наследника на ThinkPad T60p са на същото много високо ниво.
Новият модел ни натъжава единствено с липсата на легендарното трицветно лого на IBM, което присъстваше в ThinkPad T60p.

Хардуер 

Основните хардуерни параметри на представеният в това ревю ThinkPad T61p са следните:
  • Платформа - Santa Rosa (чипсет Intel Crestline PM965);
  • Процесор - Intel Core 2 Duo T7500 (2.20GHz, 4MB L2 кеш, FSB: 800MHz, 64-bit, 65nm, 35W);
  • Видеокарта - NVidia Quadro FX 570M (ядро G84GLM, 256MB GDDR3, 475MHz, DirectX 10, PS 4.0, OpenGL 2.1);
  • Дисплей - 15.4", 1680 x 1050 (TN+Film, LG Philips LP154W02-TL06);
  • Оперативна памет - 2 x 2GB DDR2 (667MHz, Samsung);
  • Твърд диск - Seagate Momentus 7200.2 (100GB, 7200rpm, 8MB);
  • Оптично устройство - DVDRW, DL. 
Под клавиатурата виждаме, че T61p има N-Wireless модул (Intel 4965AGN), до който има свободен втори слот за Mini PCI-E устройство. До качествената охладителна система отново на Mini PCI-E слот е разположен 1GB Turbo Memory модул. Големият брой Mini PCI-E слотове предоставя възможност за ъпгрейд с SSD или WWAN устройство.
Твърдият диск е защитен хардуерно чрез датчик за ускорение (Accelerometer), LIS244ALH на STMicroelectronics.
На горната снимка виждате дънната платка на ThinkPad T61p, която е с много качествена изработка. Тази фотография ни показва и една от тайните на невероятното бързодействие на ThinkPad серията - процесор, графична карта, чипсет, памет са разположени максимално близо един до друг и са подредени по оптимален начин. Съкращавайки разстоянията между главните хардуерни компоненти, ThinkPad е по-бърз, по-ефективен и по-хладен от конкурентите си. 

Дизайн и корпус

Както споменахме по-горе, дизайнът на ThinkPad T61p е традиционен за серията и от десетилетия остава почти непроменен като визия.
Корпусът е "облечен" в здрава, грапава и неоставяща следи от пръсти пластмаса. Горният капак е покрит с традиционното гумирано покритие с метален прах, за надраскването на което е необходимо изключително старание.
Под пластмасовата повърхност обаче се крие нещо уникално - магнезиево шаси, изпълнено по фирмената технология ThinkPad Roll Cage. Неслучайно тази снимка се е превърнала в емблема на здравината на ThinkPad:
Това метално шаси в много по-голяма степен предпазва дисплея, дънната платка и дисковата система от шасито на всяка друга серия "цивилни" лаптопи.
Ето как изглежда магнезиевото шаси в тестваният от нас лаптоп:
Надеждно защитеният хардуер и качествен охладител

 Невероятно здравата магнезиева рамка, обхващаща дъното на ThinkPad T61p

Усилената с метал долна повърхност на модела

На първата снимка виждаме една приятна конструктивна особеност на елитната бизнес серия - дренажните отвори под клавиатурата, предпазващи в голяма степен ThinkPad T61p от неприятни, но много често срещани инциденти, свързани с разливане на течност.
Всеки, който има поне малък опит в ъпгрейда и профилактиката на лаптопи, ще се възхити не само от магнезиевото шаси, но и на отлично проектираната и качествено изпълнена изцяло медна охладителна система с термотръби, която надеждно защитава от прегряване всички критични компоненти (процесор, видеокарта и чипсет). Доброто охлаждане на хардуера е в основата на дългата експлоатация, където ThinkPad лаптопите са безспорни рекордьори, защото рядко се среща ThinkPad, който да не е доживял поне 10 години. Добрата конструкция на ThinkPad T61p също предполага много години безпроблемна работа.
Вентилаторът е в състояние да регулира оборотите си, което в комбинация с вентилационните отвори с голям размер осигуряват безшумна работа, особено имайки предвид какъв сериозен хардуер се охлажда.
Още една невероятно удачна конструктивна особеност на ThinkPad T61p е разположението на вентилационните отвори:
Това вероятно е най-доброто разположение на отворите за охлаждане - по-далеч от прах, с по-добър достъп до студен въздух и безпроблемно отвеждане на топлия въздух. Интересно защо останалите производители ги поставят под лаптопа, което е в основата на краткия жизнен цикъл на такива модели.

Дисплей

За съжаление дисплеят на ThinkPad T61p е стандартен TN+Film, с което бе прекъсната традицията, започната от модела A31p ThinkPad-ите, завършващи на "p" да бъдат с IPS/S-IPS дисплей с уникален за лаптоп 24-битов цвят. Това решение на производителя е доста неприятна изненада за почитателите на графичната серия на IBM/Lenovo. Затова ThinkPad T60p (15.1", 1600x1200, S-IPS) още дълго ще запази титлата "лаптоп с най-добър дисплей".
Колкото и да е добър TN+Film дисплеят на ThinkPad T61p (от дясно), той не може да се сравни с отличният S-IPS дисплей на ThinkPad T60p (от ляво)
 
Въпреки тази неприятна изненада, дисплеят на ThinkPad T61p ни предлага доста качествена за TN+Film картина с добри ъгли на видимост и не лошо цветопредаване. Резолюцията на тествания лаптоп е 1680 х 1050, но има модификации на T61p и с по-ниска (1280 х 800), както и по-висока (1920 х 1200) резолюция.
След като приемем действителността, че по-добър дисплей от този на ThinkPad T60p едва ли ще бъде вграден скоро в сериен лаптоп и съпоставим екрана на Thinkpad T61p с неговите съвременни конкуренти от други производители е очевидно, че по-новият модел всъщност почти няма конкуренция откъм картина.
Равномерната подсветка на ThinkPad T61p го прави победител поне в една област спрямо неравномерно осветения по ъглите S-IPS дисплей на ThinkPad T60p.
T61p има отлични добри ъгли на видимост и в това отношение може дори да конкурира T60p S-IPS:
Ето и още няколко снимки, показващи качеството на дисплея на Thinkpad T61p:
Изключително важен фактор за продължителна и комфортната работа с лаптоп е трептенето на подсветката на дисплея. В това отношение ThinkPad лаптопите са предпочитани от много потребители. Според нас причина за това е, че максималната яркост, при която качествените дисплеи на ThinkPad не трептят е комфортна за много потребители, докато всички останали производители определят много висок праг на максимална яркост, а намаляването и води до сериозно увеличение на пулсациите на подсветката (поради ШИМ управлението). Илюстрираме ви това със следните осцилограми, снети чрез фотодиод и софтуерен осцилоскоп от ThinkPad T61p:
При максимално ниво на яркост, трептене на подсветката при T61p няма, с което не всички лаптопи могат да ни зарадват.
При 50% яркост честотата на трептене на подсветката е около 200Hz, а коефициента на запълване е над 50%. Ако съпоставим картината от T61p с други лаптопи при това ниво на яркост, картината от графичната станция е значително по-малко натоварваща зрението.
Едва ли някой ще ползва дисплея на T61p на минимално ниво на яркост, но чрез тази графика показваме как ШИМ управлението на подсветката променя коефициента на запълване, а от там и значително увеличава дразнещото и вредно трептене на картината.
Tрептене на подсветката на ThinkPad T61p, сравнено с тава на ThinkPad T60p (S-IPS)

Скорост на матрицата - няма видима разлика между T61p и T60p

Клавиатура и управление

Клавиатурата на ThinkPad лаптопите се определя от всички, които са работили с нея само по един начин: "Най-добрата клавиатура за лаптоп". Бутоните имат къс ход, усилието за натиск е малко под средното, преходът към натиснато положение се усеща много добре, работата с тази клавиатура е много тиха.
Като потребител, ползвал множество модели на IBM/Lenovo Thinkpad определям клавиатурата на T61p като напълно аналогична на тази в T60 и малко по-твърда от тази в моделите на IBM като T42 и X31, с които съм работил дълго време.
Клавиатурата може да бъде осветена чрез традиционната LED лампичка над дисплея (ThinkLight) - незаменима функция за вечерно ползване, значително по-ефективно и ненатрапчиво решение от станалите "модерни" напоследък "дискотечни" осветления под клавиатурите на уж елитни серии лаптопи.
Курсорът на ThinkPad T61p може да се управлява по два начина - традиционния сензорен панел (TouchPad) и мини-джойстик (TrackPoint). Въпреки, че сензорният панел работи отлично (за разлика от тачпадите на много други производители), доста потребители (включително и аз) ползваме червения джойстик като основен орган за управление.
Наличието на мини-джойстик е отличителна особеност на бизнес моделите на всеки производител (DELL, HP, Fujitsu, Toshiba), но "оригинала" от IBM все още остава ненадминат като чувствителност, надеждност и удобство. Единственото, което не достига на TrackPoint системата на ThinkPad е добре работеща функция "клик", каквато е добре реализирана при джойстиците на някои модели на Fujitsu.
Още една възможност за управление - включване на системата, достъп до файлове и др. е скенерът за пръстов отпечатък (Finger Print), който доскоро се вграждаше само в бизнес лаптопи. Безупречна работа от хардуера и софтуера на такъв тип устройства обаче все още ни осигуряват единствено лаптопите от висок клас.

Батерия и автономност

Батерията на тестваният ThinkPad T61p  e 9-клетъчна, литиево-йонна, производство на SANYO. В сравнение със стандартната 6-клетъчна батерия, тази усилена батерия е по-голяма като размер и се подава от задната част на лаптопа.
Батериите на високия клас лаптопи има значително по-голям жизнен цикъл от батериите на бюджетните модели. Пример за това са батериите на DELL Latitude (бизнес клас), които дори и след три години активна експлоатация запазват над 80% от първоначалния си капацитет, докато при DELL Inspiron (бюджетен до среден клас) батериите се сменят след само една година експлоатация. Средния клас лаптопи на Lenovo (IdeaPad) също не може да се сравни като качество на батериите с елитната серия ThinkPad.
Отличен пример за качеството на батериите на премиум класа лаптопи като ThinkPad T61p е че неговата оригинална ("употребявана") батерия SANYO е в състояние да осигури около три часа автономна работа (в умерен режим на натоварване).
Чрез компактната и ефективна програмка Battery Eater тествахме батерията на ThinkPad T61p под Windows 7 с изключени функции за енергоспестяване. Този софтуер сериозно натоварва цялата система (графична обработка, изчисление на Pi, четене и записа от и върху твърдия диск). Ето какъв резултат получихме за батерията на T61p:
Виждаме идеална графика на разреждане на батерията без никакви провали и пикове, както и отлично време (92 мин.) предвид сериозното натоварване от програмата и мощният хардуер.
В още едно отношение (акумулаторна батерия) ThinkPad T61p показва, че е перфектен лаптоп от най-висок клас.
Поставихме същата батерия на по-старият модел ThinkPad T60p, който показва следният резултат:
Виждаме, че дори и на друг лаптоп батерията се представя отлично. Обяснението на странния факт, че старият модел е по-икономичен можете да видите в нашият тест за консумация по-долу. Основният консуматор на енергия при ThinkPad T61p е значително по-мощната му видеокарта. Освен това видеокартите на ATI имат разширени енергоспестяващи функции при слаба батерия, което се вижда в края на графиката.

Периферия и аксесоари

Периферията, която може да се свърже към ThinkPad T61p също като самият лаптоп се отличава с високо качество и множество екстри. Съществуват няколко вида докинг станции и порт репликатори за модела, но най-впечатляващо устройство, без аналог от друг производител е ThinkPad Advanced Dock с PCI-E слот, на която направихме подробно ревю.

Ето как изглежда ThinkPad T61p на такава докинг станция:

Интересна фирмена периферия е SATA Hard Drive Bay Adapter, която предоставя добра възможност за ъпгрейд на дисковото пространство.
Описание и цена на SATA Hard Drive Bay Adapter можете да намерите тук.

Лично за мен най-желаният ThinkPad аксесоар е следната пълноформатна клавиатура:
Полезен аксесоар за връзка с вашият ThinkPad  е и тази фирмена безжична мини-клавиатура, за която се споменава, че може да управлява и конзоли като Nindendo Wii и Xbox 360! Може би това не е толкова голяма изненада, ако се отчете факта, че съвременните конзоли се задвижват с хардуер на IBM.
Много от фирмените аксесоари за ThinkPad се произвеждат от външни компании, но IBM и Lenovo винаги са избирали модели, отговарящи на дизайна и високия клас на лаптопите си.


Тестове и сравнения

Преди да публикуваме резултатите от тестовете, показваме част от работната атмосфера около тестваният ThinkPad T61p.

Проведохме тестовете под Windows 7 Ultimate 64-bit, която система смятаме, че най-добре разкрива хардуерните възможности на ThinkPad T61p.
Ето и списъка с конкуренцията на графичната станция:
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60p (S-IPS) - един от най-значимите съвременни лаптопи с мощен Intel Core 2 Duo T7400 процесор, професионална видеокарта ATI FireGL V5200 и прекрасен 24-битов дисплей;
  • DELL Latitude D830 - вероятно най-близкия до ThinkPad T61p като качество и производителност лаптоп от друг производител. Моделът е с процесор Intel Core 2 Duo T7700, професионална видеокарта NVidia Quadro NVS 140M и отличен дисплей с резолюция 1920 x 1200;
  • DELL Precision M65 - графична станция от поколението на ThinkPad T60p с процесор Core 2 Duo T7400, видеокарта NVidia Quadro FX 350M и отличен дисплей с резолюция 1920 x 1200;
  • Asus G1S - качествен гейм лаптоп с процесор Intel Core 2 Duo T7250 и игровият аналог на Quadro FX 570M, видеокартата NVidia GeForce 8600M GT;
  • HP G62-450SL - сравнително съвременен лаптоп от среден клас с процесор Intel Core i3-350M и видеокарта Intel HD Graphics.

Общи тестове
    Преди началото на тестовете засякохме чрез програмката BootTimer времето за зареждане на Win 7. ThinkPad T61p ни изненада с необичайно бързото зареждане на ОС, което вероятно се дължи на модула Turbo Memory. Измерванията бяха проведени по три пъти за всеки от двата лаптопа - отчетен бе най-добрият резултат.
    Всички лаптопи се представиха на обичайното за хардуера им ниво според рейтинговият модул на Windows 7. Като процесор победител е Intel Core i3, а като графична система победата е за Quadro FX 570M на ThinkPad T61p.

    Графични тестове

    В 3DMark 2006 (DX 9.0c) предимството на Quadro FX 570M и нейният игрови аналог GeForce 8600M GT пред останалите видеокарти е огромно (около 300% по-добра производителност).
    Не са много видеокартите, които успешно преминаха 3DMark Vantage (DX10). Изненадващо голямо е предимството на Quadro FX 570M над GeForce 8600M GT.
    В Unigine Heaven 2.1 под DX 10 отново ThinkPad T61p показва преднина. Asus G1S обаче не е участвал в този тест.
    Cinebench 11.5 е тежък тест и малко лаптопи са в състояние да преминат графичната му OpenGL част. Thinkpad T61p отново постига отличен резултат.
    Ето и теста SPECViewPerf 11, разкриващ производителността на лаптопите под професионален CAD софтуер (от наименованието на подтестовете можете да видите кои приложения се тестват). Много голямо предимство на ThinkPad T61p и то в компанията на други графични станции.
    Изненадващо в x264 HD Benchmark 4.0, тестващ производителността при възпроизвеждане на HD видео Quadro FX 570M не показва предимство пред по-старата видеокарта ATI Fire GL V5200.

    Системни тестове 

    Трудно е да се "излъчи" победител в PCMark Vantage, защото почти всеки лаптоп показва силни страни в един или друг подтест. ThinkPad T61p, DELL Latitude D830 и HP G62-450SL се представят по-добре от останалите три лаптопа.
    В новия PC Mark 7, ThinkPad T61p само в някои подтестве има предимство пред предшественика си ThinkPad T60p.

    "Силови" тестове

    Ето, че Core i3 далеч не е толкова по-бърз от предходните Core 2 Duo, защото печели с малка преднина в едноядрен режим спрямо T7500, но губи с почти същата разлика в двуядрен режим. Thinkpad T61p показва отличен резултат предвид това, че равностойно се представя спрямо с DELL Latitude D830 с по-мощният T7700.
    В Super Pi (1M) и wPrime (32M, едноядрен режим) по-новият T7500 изпреварва с минимална преднина T7400, която е пропорционална на малката разлика в честотите им.
    Всяка нова версия на Everest, "ухажва" по-новите процесори, дарявайки ги с нереално високи резултати. Свидетели сме били как Intel Atom N270 уж е по-бърз от Intel Pentium M... хайде бе! И тук виждаме как Intel Core i3 в някои подтестове показва нереално високи резултати спрямо Core 2 Duo.

    Дискова система

    Не се вижда особена разлика между T61p и T60p в скоростта на дисковата система. Явно самият диск е по-важен в случая - в двата лаптопа са поставени Seagate Momentus 7200.2.

    Консумация

    Интересна картина наблюдаваме при отчитането на консумацията на T61p спрямо по-старият му предшественик T60p. Въпреки едно поколение по-старият хардуер и по-енергоемкия S-IPS дисплей, ThinkPad T60p е значително по-икономичен под графично натоварване. Предвид значително по-добрата производителност на Quadro FX 570M спрямо FireGL V5200 вероятно тази разлика е закономерна.
    Консумацията на двата лаптопа е отчетена чрез уреда UNI-T UT71E, показващ ефективната консумация. Уредът има оптична връзка към компютър със съответна програма за запаметяване на отчетените стойности:
    Игри 


    След синтетичните тестове ви показваме и нещо по-реално, поведението на лаптопа в най-съвременните към момента игри:

    Crysis 2 почти комфортно може да се играе на ThinkPad T61p

    Battlefield 3 е най-актуалната към момента (Ноември 2011) игра, която обаче сериозно затруднява лаптопа

    Изводи

    Преди да направим изводите за ThinkPad T61p ви показваме HD видео с нашите първоначални (преди тестовете) впечатления от модела:
     
    Някога публикувахме статия "IBM/Lenovo ThinkPad T60 - последният истински Thinkpad". Тогава разочаровани от по-слабото качество на стандартните ThinkPad T61, пластмасовият корпус на R500 и кичозният, евтин дизайн на SL500, решихме че моделът T60 ще остане ненадминат като качество и надеждност.
    Две години по-късно не сме променили много това наше мнение, дори напротив, осигурявайки гаранционно обслужване и разширявайки сервизната си дейност, все повече се възхищаваме на невероятната конструкция и надеждност на ThinkPad T60. ThinkPad T61p обаче е нещо много особено... малко по-слаб като конструкция от предшественика си, но без никаква конкуренция сред моделите от същото поколение.
    Ще направим кратка съпоставка между T61p и T60, който си остава еталон за отлично проектиран и произведен лаптоп. 

    Силните страни на по-новият модел спрямо предходния са следните:
    • Значително по-висока графична производителност, както за CAD приложения, така и за игри;
    • По-бърза работа под Windows 7 (вероятно заради Turbo Memory и DX10);
    • Подобрена ефективност на охладителната система, която обхваща всички "горещи точки" и има отделни контури за процесор и графична система;
    • По-лек корпус с минимална загуба на здравина;
    • По-съвременен дизайн.
    По-слаби страни на T61p спрямо ThinkPad T60:
    • Няма модификации с уникалния S-IPS дисплей, какъвто имаха дори стандартни (не-"p") серии на ThinkPad T60;
    • Непоклатимите титаниеви панти от T60 вече са в историята, заменени от по-евтини механизми с алуминиеви капаци, които далеч не осигуряват същата стабилност;
    • Липса любимото на всички почитатели на ThinkPad лого на IBM.
    ThinkPad T61p е лаптоп, който няма конкуренция като качество и поради това би могъл да бъде определен като "почти перфектен". Това е модел, който развива по много добър начин традициите на най-елитната серия лаптопи в историята. 
    ThinkPad T61p е подходящ, както за професионални графични приложения (CAD/CAM/CAE), така и за съвременни игри, включително и за тежки шутъри като Crysis 2 и CoD BO.
    Всичко в T61p е проектирано и изпълнено почти до съвършенство - магнезиев корпус, охлаждане, защита, дисплей и ергономика.
    Предвид все по-леките операционни системи (Windows 8), приложения и игри, които ще бъдат съвместими дори с "телефонни" процесори, ThinkPad T61p още поне 5 години ще има актуален хардуер.
    Равностоен като качество и надеждност лаптоп от по-ново поколение би струвал на собственика си много голяма сума (над 2000USD). Освен това имаме сериозни основания, гледайки последните върхови модели на Lenovo да смятаме, че ThinkPad T61p и Thinkpad T500/W500 са последните лаптопи, заслужаващи на бъдат назовани ThinkPad.
    Цена и спецификации на модела можете да видите тук.
    Добави в Svejo

    6 коментара:

    Анонимен каза...

    Търся такъв Hard Drive Bay Adapter, само че PATA.

    кен каза...

    Имаме налични SATA HDD адаптерите:
    http://www.rmania.net/drugi-thinkpad-hdd-caddy-ultrabay-za-sata-diskove-806.html

    Анонимен каза...

    Жалко, че моделите произведени след Август 2008 се намират толкова рядко и са толкова скъпи...

    Анонимен каза...

    www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-X220-IPS-Subnotebook.55639.0.html
    Съвременен модел на Lenovo с IPS матрица.

    кен каза...

    Правете разлика между 24-битов IPS, каквито са S-IPS, H-IPS, AS-IPS, DD-IPS и 18-битов IPS, наречен e-IPS или само IPS.

    Unknown каза...

    Прекрасно ревю! Много съм заинтригуван от модела. Каква е нормалната температура на видеокартата при не голямо натоварване, без игри - само филми, музика, фейсбук, youtube...?

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни