Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да охладим горещ лаптоп - тест с официални и екстремални охладители

Както виждате летните горещини не си отиват дори с идването на есента и почти в средата на септември температурата навън достига 34 градуса.
Какво общо има този климатичен “проблем” с компютърната техника, която тестваме в нашият блог?
Високата температура е основен враг на компютърната техника, в “борбата” и за надеждна
работа и продължителна експлоатация.
Повишената температура във вашият компютър или лаптоп водят до бавни и почти необратими дефекти на дънна платка, чипсет, графичен и дори централен процесор. От високата температура “изсъхват” електролитните кондензатори, каквито изобилстват по дънните платки, графичните карти и захранващите блокове. Още по-голям е “температурният проблем” за мобилните компютри, тъй като батерията при висока температура се амортизира и губи капацитета си значително по-бързо от обичайното.
Високата температура във вашият компютър води и до нестабилна негова работа, защото при повишаване на стойността и сработват вградените защити и се стига дори до рестарт, а централния процесор, защитавайки кристала си от разрушаване започва да намаля честотата си (Throttling). Не всички компоненти като централният процесор имат интелигентно управление и “инстинкт за съхранение”.
Лятото е най-рисковият период за компютърната техника, и това го знаем отлично в нашият сервиз. Основните причини да дефектира компютъра или лаптопа, в следствие на прегряване са три:
  • Икономия от материали или умишлено лошо проектирана охлаждаща система с цел периодична подмяна от потребителите. Не са редки случаите, когато потребител избира евтина охлаждаща система, спестява от системни охладители, не осигурява необходимия въздушен поток в корпуса – всичките тези икономии в последствие излизат доста скъпо (подмяна на техниката). Марковите машини и лаптопите от висок клас имат отлично проектирани охлаждащи системи. Уникално мощни (и шумни) охладители имат сървърните системи, за които факторът надеждност е от първостепенно значение.
  • Лоша профилактика. Не са малко потребителите, които години наред не почистват дори вентилаторните (радиаторните) отвори, да не говорим за почистване от прах, косми и др. на самият вентилатор. Нима мислите, че такава охладителна система е в състояние да охлажда лаптопа?
 
  • Лоша експлоатация. Най-явен пример за такава е “работа” с лаптоп в леглото, когато вентилационните му отвори са запушени, а задръстването му с прах и косми става в рамките на седмици. Лоша експлоатация е оставянето на техниката под пряка слънчева светлина, вграждането и в мебели, които спират въздушната циркулация, работа в силно запрашена среда и др.
    За да проверим доколко правилната експлоатация и подобряването дори на външните охлаждащи системи влияят на температура, стабилност и консумация използвахме следната постановка:
    • Лаптоп DELL Latitude D620 с процесор Intel Core Duo T2300, видеокарта Nvidia Quadro NVS 110;
    • Лаптопът е напълно сервизиран – почистена е изцяло вентилационната система и е сменена термопастатата под радиаторите;
    • За диагностика на температурите използваме програмата Hardware Monitor 4.5;
    • Проверяваме подобрението на охлаждането на лаптопа в четири положения – на равна повърхност (маса), Port Replicator, специализирана активна охладителна поставка, която се захранва от USB и мощни сървърни вентилатори със собствено захранване;
    • За отчитане на температурата на радиатора, през който излиза въздушния поток използваме инфрачервен дигитален термометър (вж. снимките);
    • Всички измервания ги правим след 5мин. работа в покой или при определен тест, като за отчитане на времето ползваме хронометъра на мобилен телефон;
    • За отчитане на консумацията използваме цифров уред, който можете да видите на нашите снимки и видео-презентация;
    • Температурата и консумацията на DELL Latitude D620 се отчитат в четири режима - в покой, под FurMark (много опасен за евтин лаптоп тест!), 3DMark 2003 и Super Pi (избираме за изчисление 32M);
    • Както виждате от снимките, температурата навън е 30-33 градуса, а в офиса ни е 27-28 градуса. Следим външната и вътрешната температура с мини- "метеорологична" станция с външен радио- сензор.
    Цялата постановка и ефектна демонстрация на мощта на сървърните охладители можете да видите в следното наше видео:

    Тест на DELL Latitude D620 в покой

    В покой виждаме, че температурите на DELL Latitude D620 не са високи, за което спомага и масивното магнезиево шаси на лаптопа, което добре отдава топлината.
    Виждаме от графиките доста сериозна сериозна разлика между сървърния (подръчен) охладител и всички останали тестови конфигурации (разликата между работа на равна повърхност и при охлаждане с мощните вентилатори е 7 (!) градуса).
    USB охладителната подложка добре се справя с понижаването на температурата на процесора и на графичното ядро.


    Тест на DELL Latitude D620 под FurMark

    FurMark, както споменахме по-горе е опасен за лаптоп тест (особено, ако е налична дискретна видеокарта). Този тест е способен да повиши температурата на графичното ядро и консумацията на техниката до ниво, недостижимо за реални приложения.
    Виждаме, че дънната платка под FurMark достига опасно високи стойности, а графичното ядро се доближава до опасната граница от 90 градуса, която ако тествахме лаптопа повече от 5 минути, вероятно щяхме да преминем. Дори изходната температура след външния радиатор се доближава до 50 градуса, което показва, че в самият лаптоп се случат много "горещи" събития.
    И това са температури на качествен бизнес лаптоп с отличен охладител, представяте ли си евтин потребителски лаптоп в подобна ситуация?
    Единствено сървърните мега-охладители, могат да спасят DELL Latitude D620 от "разтопяване" под Furmark. Наблюдаваме температурна разлика спрямо лаптоп без активно охлаждане от 10 градуса



    Тест на DELL Latitude D620 под 3DMark 2003

    3DMark 2003 е комплексен тест, натоварващ сериозно графичната система, процесора и паметта.
    Отново сървърните вентилатори са недостижими като ефективност за "конвенционалните" охладителни системи. Под 3DMark 2003 обаче температурните нива далеч не са толкова критични, както при FurMark и активната USB поставка на Canyon се справя доста добре.

    Тест на DELL Latitude D620 Super Pi 32M

    SuperPi е математически тест, натоварващ основно централният процесор.
    Температурите тук значително са спаднали спрямо FurMark, но все пак температурата на централният процесор и изходната са доста високи в сравнение с тези в покой.
    Интересно е, че отново имаме 7-8 градуса разлика между тази на твърда повърхност без охладител и със сървърни охладители.

    Консумация на DELL Latitude D620 в зависимост от охлаждането

    Ако някой предварително ми бе казал, че ще има и минимална разлика, не бих повярвал.
    Всъщност е логично да има разлика в консумацията, в зависимост от температурата. При висока температура, електронните компоненти значително повишават съпротивлението, а отттам и консумацията си.
    Нелогично изглеждат резултатите от активната, захранвана по USB охладителна поставка, но трябва да се има предвид, че записваме максималните показания на компактния ватметър, който от своя страна не работи коректно с реактивни консуматори, какъвто е вентилатора на поставката.
    Пасивния "охладител", какъвто се явява с случая порт- репликатора DELL PR01X, въпреки досегашните не много различни температурни резултати спрямо "на маса" се вижда, че значително е повишил ефективността на лаптопа, значително подобрявайки консумацията му.
    Заключение. Дори и външно разположена за лаптопа, мощна и качествена охладителна система е способна значително да понижи работните температури на лаптоп (7-10 градуса), да повиши с това надеждността му и да подобри "енергийната ефективност".
    Добави в Svejo

    3 коментара:

    Unknown каза...

    Нова технология за охлаждане на компютърните процесори с "вятър" от заредени частици има потенциала да измести досегашните fans.
    За разлика от класическите вентилатори, които охлаждат чрез бързото въртене на перките си, новият метод базисно няма подвижни части. Прототипът създава поток от заредени частици - йони. При тяхното циклично електромагнитно движение се поддържа постоянна въздушна струя, която отвежда топлината далеч от процесора. Според данни на щатския Purdue University, който разработва устройството съвместно с хардуерния гигант Intel, йонният охладител е 3,5 пъти по-мощен от съвременните CPU вентилатори.
    http://www.avtora.com/news/nowini/ionen_briz_za_kompiutura_

    Unknown каза...

    Учени измислиха немеханичен охладител на CPU-та:
    Инженерите от Thorrn Micro Technologies разработиха нов охладител за процесори, който няма подвижни части, четири пъти по-малък е и е два пъти по-ефективен от стандартен вентилатор.
    Охладителят RSD5 работи на принципа на движението на газове, причинено от отблъскването на йони от околността на високоволтов електрод (или така нареченото явление "corona wind"). В случая подаването на електрически ток към намотката на устройството води до възникване на голям брой йони, които изтикват молекулите въздух извън микросхемата. Учените са измислили начин, по който да управляват процесите, така че да направят отвода за топлия въздух максимално ефективен. Скоростта на въздушния поток, генериран от RSD5, е 2,4 м/с. За сравнение, при обикновените вентилатори тази стойност е около 0,7-1,7 м/с, съобщава Science Blog.
    Разработеното средство за охлаждане успешно се справя с отвеждането на топлина от микросхема с мощност 25 вата, при все че активната зона на охлаждане е едва 15 на 15 мм.

    Unknown каза...

    Apple патентова йонна система за охлаждане
    Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) е издало на Apple патент за генератор на йонен вятър, който да се използва в системите за охлаждане на електронните устройства. Направлението на потока в тези системи се контролира с помощта на електромагнитни полета и позволява да се насочва в областите с най-висока температура. Предложеният от Apple твърдотелен генератор превъзхожда съществуващите системи, тъй като охлаждащият поток може да се пренасочва в корпуса на устройството чрез специални отражатели. В случая разположението на компонентите на устройството оказва по-малко влияние върху ефективността на работа на охлаждането. Патентованата технология може да се използва не само в настолните компютри и ноутбуците, но и в мобилните плейъри.

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни