Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

С лаптоп на море - впечатления и съвети

Лаптопът е устройство, създадено с цел мобилност и компактност по време на нашите пътувания, почивки и въобще употреба на компютър далеч от обичайното работно място.
Докато за домашно или офис използване успешно можете да ползвате техника от нисък клас с посредствени надеждност, ергономика и автономност, то за пътешествие с преносим компютър ви трябва сериозна машина от висок клас.
Офисният или домашният ви лаптоп винаги могат да бъдат дублирани от намиращият се наблизо настолен или друг мобилен компютър, докато при използване на компютърна техника далеч от тази обичайна технологично наситена среда, не разполагате с “резервна скамейка”.
Използването на лаптоп извън идеалните условия за работа поставят много по-високи експлоатационни изисквания към мобилният компютър. Едва ли сте отишли на почивка за да използвате лаптопа си на твърда повърхност, с охлаждаща подложка, с постоянен достъп до захранваща мрежа, достъп до сервизни програми и излишно време за преинсталация (настройка)  на лошо синхронизиран хардуер и софтуер.
След като се намирате в една нова, неофициална среда е нормално да пренебрегнете много от обичайните правила за работа с лаптоп. Взимайки лаптоп със себе си на почивка или друго пътуване, човек трябва да има предвид, че след като е част от компания вероятно неговият преносим компютър ще се ползва от повече хора (включително и деца), ако разбира се човекът не е егоист (темерут), който поставя личните си вещи над колективната интеграция.
След всичко написано дотук е очевидно, че изискванията за солидна изработка и надеждност към лаптопа за “почивка и отдих” са значително по-високи, отколкото към стандартен потребителски преносим компютър. Ако смятате, че вашият лаптоп няма необходимите качества за употреба в по-екстремални от обичайните условия, то по-добре да не проваляте почивката си с дефектирал бюджетен лаптоп и да го оставите там, за където е проектиран – у дома.
Никак не са много лаптопите, които могат да отговорят на описаните по-горе изисквания. Знам със сигурност само един мобилен компютър, който е подходящ и за най-екстремалното пътешествие, най-агресивната “почивка” и най-безотговорното ползване:
Това е Panasonic Toughbook CF-29. Ако този лаптоп по някакъв начин пострада при каквото и да било ползване, то не ми се мисли неговият собственик в какво положение би се намирал след “почивката”.
Разбира се показаният по-горе лаптоп е "топ-екстрийм" и него бихте могли да ползвате дори за самоотбрана в най-горещите точки на света (“почивка” в Либия например).
За не толкова екстремално пътуване с излишък са достатъчни и качествата на IBM/Lenovo Thinkpad T60, чиито предшественици NASA използваше в космическите си програми:
Заливане на Thinkpad T60 с вода (авторски клип на Retro-PC-Mania)

Тази публикация е следствие от субективни разбирания за почивка с употреба на лаптоп и затова в нея се споделят лични впечатления, без да се правят опити за "глобални обобщения".

Вероятно се досещате, че при всичките ми пътувания с приятели и познати, на мен се пада ролята на “човека с лаптопа”. Дали ще е море, планина, купон или протест на площада, от 5 години имам честта да избирам безотказен лаптоп за всяка групова дейност:
Моят IBM Thinkpad X31, който месеци наред без в центъра на общественото недоволство пред Народното събрание

Събитията, през които са минали моите лаптопи са много, но в тази статия ще акцентирам основно на летните почивки на море.
Ето и кратка хронология на използваните през тези "почивки" с приятели лаптопи, както и впечатления от работата с тях.

2007-ма година (IBM Thinkpad T42)
Много места (не ги и помня вече) - пътувания по научни конференции и всякакви други безсмислени мероприятия, свързани със студентската ми обществена дейност и глупавата идея да защитя докторантура в държава, в която научните постижения все още се оценяват според “приноса за социалистическото развитие на страната” и лоялността към изкуфял феодален старец, наречен “научен ръководител”.
На повечето места през 2007-ма година с мен бе най-добрият сериен бизнес-лаптоп, произвеждан някога – IBM Thinkpad T42. Перфектен като здравина и надеждност лаптоп, който все още ме изпълва с недоумение как под Windows XP успява да зарежда по-бързо и да се държи по-пъргаво дори от Intel Core i3/5 настолен компютър. Явно създателите на PC архитектурата от IBM, са запазили за един от последните си модели лаптопи, хардуерни оптимизации за работа с Windows ОС, недостъпни за по-новите архитектури.
Единственото, което не ме устройваше в този лаптоп е “архаичната” видеокарта ATI Radeon 7500. По време на почивка много обичам да играя игри, но с тази карта нищо интересно за мен, освен Serious Sam SE не можеше да се подкара. Трябва обаче да напомня, че има и модификации на IBM Thinkpad T42 с много сериозната видеокарта – ATI Radeon 9600, с която може да се подкара дори Crysis, демонстрация на което можете да видите в този наш клип:
Crysis Warhead на IBM Thinkpad T42 с ATI Radeon 9600 (клип на Retro-PC-Mania)

2008-ма година (IBM Thinkpad X31)
Много динамична и "безпаметна" година – обществена и преподавателска дейност, протести, начало на бизнеса… много пътувания и купони. Няколко пътувания до морето, сред които за по-дълго бяха единствено курортите около Варна.
През тази година реших, че IBM Thinkpad T42 ми е голям за постоянни пътувания, затова се насочих към неговата умалена версия – IBM Thinkpad X31. Този компактен лаптоп многократно бе тестван на ударо-устойчивост върху цимент, асфалт, теракот… десетки изпускания, след които дори не се налагаше дори рестарт. Морските пътешествия за Thinkpad X31 бяха слаби изпитания, защото тази уникална машина бе комуникационен център, озвучителна система (предусилвател), архив на десетки площадни протести и то често в условията на дъжд и сняг.

2009-та година (DELL Latitude D420)
Сравнително спокойна бизнес година. Много бизнес пътувания с различни лаптопи.
Почивката изкарахме в Балчик – много спокойно за България място без обичайните другаде чалга, простотия и опитващи се да те сгазят на плажа балкански аборигени.
“Морския” ми лаптоп този път беше отличният като корпус и дизайн DELL Latitude D420. Поведението на този лаптоп обаче бе отвратително за капризен Thinkpad потребител – прегряване, необходимост от рестарт през 2-3 дни, далеч не толкова пъргава работа под Windows XP в сравнените с Thinkpad T42 и X31 и то при наличието на двуядрен процесор.
DELL Latitude D420 - перфектна работа под MAC OS X Snow Leopard

2010-та година (HP Compaq tc4400)
Прекалено спокойна година през която решихме да прекараме едно "естрийм" лято в родната "столица" на чалгата и простотията – Китен.
През това лято открих удоволствието от ползването на таблет с прекрасен AFFS (подвид на S-IPS) дисплей, който е идеален за филми и игри. Освен отличният дисплей, графичният Wacom таблет отлично запълваше моето и на приятелката време с уникалните си възможности за рисуване и управление с електромагнитна писалка. Лаптопа бе с невероятно мощният за времето си (а и сега) Intel Core2Duo T7200 и на захранващ адаптер работеше фантастично бързо.
Но, както всяко HP, и този таблет проявяваше своенравие, особено при работа от батерия, при събуждане след спящ режим, смяна на интернет мрежата. Работата с този по принцип мощен и качествен лаптоп бе съпроводена с компромиси и усвояване на “чалъми” и по време на тази почивка основателно изпитах носталгия към уникалните IBM Thinkpad, които с месеци нямаха нужда от рестарт.

2011-та година (IBM/Thinkpad X61 Tablet)
Най-пълноценната ми почивка от много години, която изкарах в Лозенец – невероятно чист плаж, достъпни и луксозни хотели, липса на чалга-диваци.
След няколко-годишен опит с избора и употребата на “лаптоп за пътуване”, реших да не експериментирам този път, а да заложа на сигурно, поставяйки към мобилния компютър следните критерии:
  • Задължително да е Thinkpad серия – ненадмината надеждност, ергономика и софтуерна оптимизация;
  • След употребата на HP Compaq tc4400, не бих пожелал лаптоп с различен от AFFS (IPS) дисплей, който осигурява фантастична картина в късните часове, когато с приятели гледаме филми и пеем на Караоке;
  • Автономна работа на батерия поне 3 часа – често се налага да правим Интернет справки (хотели, ресторанти, навигация и др.) по време на път (в центъра на голям град или при спиране на бензиностанция);
  • Мощен хардуер, който да позволява пълноценна работа върху нашият блог, сайт, видеоканал.
На всичките тези условия отговаря само един преносим компютър – IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet.
Таблетът бе “въоръжен” с 4GB памет (въпреки, че Win XP 32-bit разпознава само 3GB) и бърз (7200rpm) и супер-надежден 320GB твърд диск (WD Scorpio Black).
По време на цялата почивка, Thinkpad X61 Tablet не бе рестартиран нито веднъж, с което таблета не посрами легендарното лого, поставено на здравият му магнезиев корпус.
Мощният Intel Core 2 Duo L7500 процесор с 4MB кеш без проблеми се справи с HD филми, управление на сайтове, обработка на фотографии, леки игри, торрент задачи (имахме LAN връзка в хотела), озвучение (с външни колонки)… и повечето от тези дейности – на батерия!
За разлика от ползваните преди на почивка DELL Latitude D420 и HP Compaq tc4400, Thinkpad X61 Tablet без проблеми се справи и с работата на легло, без да прегрява и “увисва”. В интерес на истината, корпусът на таблета осезаемо загряваше при ”леглови” режим на работа, но това никак не се отрази на перфектната му работа. Ще напомним, че всички лаптопи с нисковолтови процесори от L- и U- серите на Intel работят при значително по-висока температура от мобилен компютър със стандартен процесор. Това се дължи на факта, че Low Voltage процесорите са специално подбрани серии, които работят при ниско напрежение, но висока температура, а много от лаптопите с тези процесори дори нямат активно охлаждане.
IBM/ Lenovo Thinkpad X61 Tablet се справи отлично през това лято – безкомпромисна надеждност, много висока производителност дори при работа на батерии, рекордно дълга автономна работа, прекрасен AFFS дисплей.
Единствено липсата на вградена камера и ТВ изход за големия телевизор в хотела не позволяват да определим този таблет като идеален.
Ето така обичам да си запълвам времето с таблета Thinkpad X61, когато си почивам

Полезни приложения на лаптоп по време на почивка
  • Видеонаблюдение. В повечето български хотели персоналът е доста мургав и съмнителен. Това налага особено внимателно отношение към опазване и съхранение на пари, вещи, бижута. Може да проследите и регистрирате действията на персонала чрез елементарна програмка за видеонаблюдение с детектор на движение. От години ползвам за тези цели програмата VirtGuard с големина 1-2 MB – задава се чувствителност, зона на детекция, филтри за обработка, а интерфейсът е много интуитивен. Чрез видео-връзка през лаптопа можете да наблюдавате стаята и автомобила си и през телефон с WiFi в реално време. Ако лаптопа ви няма камера, ползването на външна USB WEB камерка дори е предимство, защото лаптопът може да регистрира всичко в затворено състояние (изключвате стандартното заспиване при затворен капак). Много от външните камерки снимат и на тъмно с инфра-червени диоди - тоест можете да скриете камерата в гардероб или шкаф, който евентуално се очаква да бъде "тарашен" (през първите дни на престоя ви - "огледан"). Много от програмите за видео-охрана позволяват съхранение на записаните материали не само на твърдия диск, но и на външен сървър и дори на ваш мейл.
  • Мултимедиен център. Ако лаптопът ви има ТВ изход, можете да се възползвате от големият екран (евентуално) на телевизора в хотела. Също така всеки лаптоп има аудио-изход, който може да се включи към аудио-входа на същия телевизор. Ако сте в Китен, Ахтопол или друг чалга-център и искате да заглушите воплите на някоя фолк-дива (или див) от съседната стая, задължително си носете аудио-кабел.
  • Комуникационен и навигационен център. Имайки интернет или предварително качен софтуер много по-добре можете да управлявате почивката си (например веднага да смените хотела с лош персонал и отвратителни условия). Почивката отдавна не е отшелническа изолация, така че защо да не си позволите чат с приятели по Skype или Facebook, за който никога не ви остава време?
Съвети за ползване на лаптоп на море (почивка)

Едва ли всеки от нашите читатели има топ-лаптоп, който да бъде експлоатиран безотговорно. Дори и да имате обаче такава техника, следващите съвети за безопасна експлоатация няма да навредят на никой мобилен компютър:
  • Пазете лаптопа си от пряка слънчева светлина и избягвайте да го оставяте в затворен автомобил, където температурата е много висока. Най-критична е температурата за акумулаторната батерия, която се поврежда необратимо при температура над 50 градуса, а при някои елементи има и риск от възникване на пожар. Високата температура е опасна и за твърдия диск, особено ако лаптопа е оставен в работещо състояние.
  • Ако носите лаптопа си по незнайно каква причина на плаж (например за да хване тен), пазете го много внимателно от проникване на пясък във вентилационните отвори. Морският пясък може да увреди охлаждащата турбина и да ви се наложи скъпа подмяна и ремонт.
  • Най-голям риск за лаптопа ви по време на почивка е кражбата му. Дали го съхранявате в хотела, в автомобила или го носите в вас на плаж – бъдете много внимателни.
Най-оптималният избор за надежден преносим компютър за пътешествие и почивка можете да намерите в отлично състояние и на приемлива цена само ТУК.
    Добави в Svejo

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни