Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

"Най-добрият" избор за нов монитор - представяне на E-IPS чрез DELL U2311H

Въпреки наличието на качествена употребявана компютърна техника от висок клас на достъпна цена, много потребители предпочитат новата стока.
Придобиването на нова техника несъмнено повишава настроението и личностната удовлетвореност. Потребителят се чувства уникален, че с честен труд е закупил техника, която е произведена само за него и никога не била употребявана от друг. Немалко потребители, особено от женски пол, купуват стока (включително и технологична) под въздействие не толкова на реална потребност, колкото на емоционална
необходимост. Изборът на техниката е на базата на визуално привличане (дизайн) и “маркетингови” параметри, които тотално се разминават с технологичните.
Пример за нереални маркетингови параметри са:
  • милисекундите за бързодействие на дисплея - отчита се времето за преход от едно ниво на сивото към друго (g-2-g, Grey to Grey), без да се споменава реалният технически параметър време за преход от изключено към включено и пак към изключено състояние на пиксела (r + f, Rise-and-Fall, където Rise Time е периода за преминаване от неактивно състояние (черно) към активно състояние (бяло), а Fall Time е периода за преминаване от бяло към черно). Също така реалното бързодействие освен r + f се отбелязва и като B-W-B (Black-White-Black, тоест аналогично като при r + f превключване черно-бяло-черно). В нашата ценова листа за монитори сме показали бързодействието на моделите точно с параметъра r + f. Пример: 8 до 16 мс (r + f) обикновено отговарят на 2 до 6 мс. (g-2-g);
  • ъглите на видимост - споменават се ъгли на видимост, които са съпоставими с тези на професионален монитор, но се “пропуска” споменаването, че за разлика от IPS или *VA монитор, след определен ъгъл, контраста на евтиния и агресивно рекламиран монитор пада значително под комфортния за гледане на реално изображение;
  • контраст - динамичния контраст е прекалено голяма глупост за да се коментира, важен е единствено статичния, който има защо да се премълчава при TN+Film мониторите;
  • броят на цветове - елементарни познания на тройкаджия от 8-ми клас би трябвало да могат да изчислят, че 6-битовата (18 бита общо трите цветови канала) TN+Film течно-кристална матрица дава 2^18 = 262 144 цвята, а не обявените след фалшива интерполация 16.2млн. цвята, за сравнение IPS и *VA 8-битовите (24-бита общо) дисплеи реално са обявени като 2^24 = 16.78млн. цвята.
Преди да продължите четенето на статията по-нататък ще ви предупредим, че вероятно хора, които имат съмнения в своята технологична компетентност, мъжественост, женственост могат да се почувстват засегнати от някои твърдения. Обобщенията, които ще споменем се базират на представителна извадка от наши клиенти, приятели и роднини, които са ползвали нашите консултантски и търговски услуги.

Сложният избор на универсален LCD монитор

Споменахме вече, че жените избират техника емоционално, а външният вид за тях е най-важното в стоката.
Това води до големи проблеми, когато някой компетентен съпруг или приятел избира качествен употребяван монитор за своята любима или позната, защото в повечето случаи жената получава тежка психологическа травма от минимална драскотина по корпуса или изтъркване на надпис на бутон.
Без да твърдя, че съм психолог, съм длъжен да отбележа, че предното изречение, въпреки ироничното си звучене, носи много сериозно послание, защото неудовлетвореността от придобивката може да бъде по-вредна за здравето от увреждането на зрението, главоболието от мигащата подсветка и недостатъчната информативност на евтин, но нов и красиво изглеждащ монитор.
По същия начин нервност, неудовлетвореност и стрес би докарал некачествен дисплей на професионалист (художник, дизайнер или фотограф) или чувствителен към правилния цвят потребител. Подобно нещо бях изпитал при покупката на нов монитор преди години, когато закупих професионалния клас на Philips след твърдение на вносителя, че дисплеят бил S-IPS, а всъщност се оказа ревизия с TN панел. Дни наред не можах да заспя от яд, че изразходих половин-годишните си спестявания за обикновен TN+Film монитор.
Ще спомена, че имаме компетентни клиенти и от женски пол. Това са жени, които работят много часове пред монитора и имат нужда от качествен дисплей, който показва реален цвят и не дразни зрението.
Това ревю не е сравнение между нов евтин и лъскав монитор срещу употребяван професионален монитор на същата цена. Ще се постараем да ви представим идеалната комбинация – нов, добре изглеждащ монитор с много екстри и дисплей, различен от евтиния некачествен TN+Film. И най-важното – на достъпна за българският потребител цена. Дали обаче има такъв монитор?
Изборът на качествен монитор за домашният компютър отнема много повече време, отколкото изборът на компютърната конфигурация. Това е така, защото за много хора основното свойство на компютъра е да показва изображение – филми, игри, фотографии и др. Мониторът трябва да предлага качествена картина, но същевременно да има и добра визия, тъй като се явява имиджов продукт.
Нашите редовни читатели знаят, че качествената картина се постига от специализиран тип дисплей (IPS, PVA или MVA). Все повече потребители знаят за това диференциране на дисплеите според вида на тяхната матрица и предпочитат малко по-скъпото качество, отколкото евтината масова TN+Film матрица.
Производителите на монитори отговарят на това по-компетентно търсене като напоследък предлагат бюджетни IPS монитори. Достъпни IPS монитори се предлагат от LG, DELL, Asus, Fujitsu Siemens. Много от тези модели дори са с LED IPS дисплей (най-голям асортимент има LG). Доколко евтината LED подсветка е по-добра от класическата CCFL (Cold cathode fluorescent lamp) ще ви демонстрираме много скоро в друга наша статия.

Представяне на DELL U2311H

Ще ви представим DELL U2311H, който според параметрите си изглежда отличен избор за качествен домашен монитор – нов, IPS дисплей, отличен бизнес дизайн, професионална стойка, цена около 400лв. Всичките параметри на модела можете да видите тук.
Отваряме скромната като оформление, но внушителна като обем опаковка със солидна изолация и виждаме отличен като дизайн монитор на DELL. Мониторът много напомня като визия и конструкция една легенда (DELL 2007fp), дори стойката с три степени на свобода е заимствана от този качествен модел от близкото минало.
Включваме монитора, изчакваме малко за да достигне оптимални параметри на яркост и контраст. Виждаме една отлична картина, която безспорно се дължи на IPS дисплея. Оглеждаме изображението отгоре (липсва изсветляване), отдолу (няма инверсия), отстрани (отлични ъгли с леко виолетов оттенък, типичен за IPS). Можете да видите нашият оглед в това видео:
След 10 минути оглед на работещия монитор сме впечатлени – най-накрая на пазара се предлага голям 23”-инчов Full HD (1920x1080) с IPS дисплей на отлична цена. Веднага "разцъкахме" новият монитор под Crysis 2 - отлична картина, добро бързодействие, голяма резолюция за много екшън:
Става ни и малко неприятно, че предлагаме употребявани монитори с подобна матрица на доста висока цена, предвид наличието на такъв качествен нов монитор от реномиран производител. Явно трябва да коригираме цените на употребяваната техника!
Представяме ви още няколко фотографии на DELL U2311H:


Новите IPS дисплеи - диференциране на пазара

Преди да продължим описанието на впечатленията си от DELL U2311H, ще кажем няколко думи за неговият дисплей. LCD матрицата е описана в повечето източници като IPS, но всъщност пълното и наименование e-IPS (Enhanced IPS). Това е ново поколение LCD панел на LG&Philips, който е опростена разновидност на H-IPS.
LG&Philips замениха скъпата професионална S-IPS матрица със следните разновидности от различен клас:
  • H-IPS (Horizontal IPS - true 8-bit) – твърди се, че е достигната по-добра еднородност и увеличен контраст спрямо S-IPS. В някои професионални модели е въведена технологията Advanced True White (подобрен истински бял цвят), наличието на която се дължи на използването на специално поляризиращо покритие, разработено от NEC. Приложението на тези монитори е за професионална графика. Цвета е 8-битов (16.78мл. цвята), но има и H-IPS модели обявени с 10-битов цвят (1.07млрд. цвята), което е маркетингова заблуда (която активно прилага например DELL), защото ако се вгледаме в детайлите на описанието на дълбочината на цвета, виждаме следното - 10 bit (8bit + frame rate control, FRC), което означава, че реално имаме 8-битова матрица;
  • E-IPS (Enhanced IPS - true 6-bit) – има опростена структура на субпиксела, много подобна на H-IPS, но с по-голяма прозрачност, която позволява използване на по-евтина подсветка, включително и LED. Внимание! Дълбочината на цвета в IPS се очаква да е 8-битов на канал (16.78мл. цвята), но специално при DELL U2311H e 8 bit (6bit + A-FRC), тоест имаме непълноценен, реално едва 6-битов цвят (както е при TN+Film). Приложението е универсален мултимедиен монитор, с възможност за полу-професионална работа с графика;
  • P-IPS (Professional IPS - true 10-bit) – най-новата професионална матрица на LG&Philips, изкарана на пазара през 2010г. Всички P-IPS панели са с 10-битов на канал цвят (1.07млрд. цвята) и 1024 възможни ориентации на субпиксела (вместо стандартните 256). Този тип дисплей е изцяло за професионални приложения.
За нашите любопитни читатели показваме как изглеждат IPS матрица отблизо:
Така изглеждат S-IPS пикселите отблизо
А така изглежда H-IPS панела и неговите разновидности E-IPS и P-IPS

Ще ви спестим разсъжденията по картинки и ще споделим, че от не толкова близко разстояние картината от S-IPS монитор ни се струва по-приятна от тази, показана от E-IPS. Възможно е обаче H-IPS и още повече P-IPS да са по-добри от S-IPS.
E-IPS със своя едва 6-битов цвят (6bit + A-FRC) разбира се е неподходящ за каквато и да било по-сериозна работа с цвят (фотография, предпечат, дизайн). A-FRC - Advanced Frame Rate Control (Управлявана честота на кадрите с някакво подобрение спрямо FRC) е нищо повече от подобрена (или назована по нов начин) програмна емулация на повече полутонове. Все едно да имате 4-ри цилиндров "Голф тройка", който емулира работата на 12-цилиндрово Ферари, което навсякъде по света е технически абсурд, освен в Перник.
Кратко уточнение. Освен LG&Philips, други производители на IPS панели са NEC, Hitachi, а отскоро и Panasonic. Наименованията се различават от тези на LG&Philips, при NEC това са SA-SFT (2002г.), UA-SFT (2004г.), при Hitachi панелите са AS-IPS (2002г.), IPS-Pro (различни поколения IPS Alpha от 2004г. досега), Panasonic ползва последното поколение IPS-Pro, закупена от Hitachi.
След 2007-2008г. единствен производител на IPS панели за компютърни LCD дисплеи остава LG&Philips, докато разновидностите IPS Alpha например се ползва основно в LCD телевизорите.
“Народната” e-IPS матрица се появява през 2009г. не толкова като желание на LG&Philips да наложат една скъпа технология в средния ценови клас, колкото като отговор на бюджетната C-PVA матрица на Samsung, която е опростена версия на скъпата Super PVA.

Подсветката на LCD - критичен параметър за качеството на монитора

Един от най-скъпите компоненти на S-IPS, освен сложния като производство TFT панел е подсветката. Изключително плътната S-IPS матрица със сложна ориентация на течните кристали изисква много мощна подсветка със скъпо управление, CCFL лампи с разширен цветови обхват, филтри и разсейватели за по-равномерно осветяване, понякога дори се използва и активно охлаждане за някои панели. Преди развитието на технологиите за качествена и мощна подсветка, IPS дисплеите бяха с по-ниска яркост и контраст от TN+Film мониторите, да не говорим за *VA панелите.
Консумацията на S-IPS дисплеите заради енергоемката подсветка е огромна – двойно по-голяма от тази на PVA/MVA например. Но да сте чували за икономично Ferrari или Bentley?
Модерната в момента LED подсветка все още няма достатъчно мощност да се справи със скъпите 10-битови H-IPS и P-IPS панели, но явно е достатъчна за опростената структура на e-IPS, което го доказват многобройните модели на LG с LED e-IPS.
За добро или за лошо, тестваният от нас DELL U2311H е с традиционна CCFL подсветка, а не с евтино LED осветяване. След първоначалната еуфория покрай лъскавият вид на новият дисплей и отличните ъгли на видимост на IPS панела, решихме да тестваме доколко евтината подсветка се различава от тази на професионален монитор с S-IPS. Ето какво регистрира нашата камера:
Използваме писалка за да демонстрираме стробоскопичния ефект на подсветката. Стробоскопичния ефект се получава в следствие на евтиното ШИМ управление на лампите, като при намаляне нивото на яркост на CCFL лампите (особено до нулево ниво), трептенето става видимо за човешкото око и е много дразнещо. Най-елементарният тест за трептене на подсветката е с молив, писалка или друг тънък и дълъг предмет, който размахвате бързо на светъл фон пред дисплея. Ако подсветката е с качествено управление, “моливът” оставя непрекъсната следа дори и на нулево ниво на яркостта, в противен случай се вижда насечена ветрило-образна следа (стробоскопичен ефект). Лесно може да установите трептене на монитора и с периферното си зрение, което е много чувствително на пулсациите на светлината.
Както виждате от демонстрацията по-горе, DELL U2311H благодарение на опростената си IPS матрица наистина има евтина подсветка. Толкова евтина и некачествена, че може само след няколко часа работа ще ви докара до главоболие и нервност. При над 90% яркост на лампите трептенето изчезва, но толкова високо ниво на осветеност е по-вредно за зрението дори от трептенето.

Съвет 1. Ако все пак сте се “прецакали” бюджетен IPS монитор или имате какъвто и да било TN+Film дисплей, поставете яркостта на дисплея на максимум, а от драйверите на видеокартата софтуерно свалете нивата до комфортни за гледане.

Съвет 2. Ако жената, която не ви е послушала да закупи качествен монитор, се оплаква от главоболие и умора пред лъскавият, нов монитор, купете и аналгин заедно с капки за очи и ги поставяйте на видно място до монитора. Калкулирайте разходите за медикаменти в месечния бюджет.

За “всезнайковците”, които “знаят”, че няма как да съществува монитор без трептене, поради използването на ШИМ управление във “всички” монитори показвам този материал:
Видеото няма нужда от коментар, защото който има дори средни технически познания отлично разбира тази демонстрация с осцилоскоп. Който не разбира какво се показва на клипа, не би имал полза от никакви обяснения.
Всъщност читатели, които не разбират или отричат проблема въобще няма нужда да четат статията, защото направо могат да пишат коментари по-долу.

Дефектните пиксели и гаранцията

Ужасната подсветка на DELL U2311H не е единственият му проблем. Оказа се, че новият монитор има един дефектен пиксел, което е много рядко явление за S-IPS. Огромна бе изненадата ни, че дефектният пиксел бе с червен и понякога зелен цвят, защото от дългогодишният ни опит с S-IPS знаем, че при този тип панели изключително рядко дефектиращият пиксел може да бъде само в черен цвят. Без да се задълбаваме в "теорията на конспирацията", допускаме възможността E-IPS да се явяват неиздържали техническия контрол H-IPS панели.
Ето и снимка на този неприятен дефект на новият монитор:
Уточнение. Оказа се, че този “евтин” модел няма гаранция за дефектни пиксели и смяната му бе проблемна. Тъй като все пак сме доста популярен ресурс за ревюта на техника, успяхме да сменим монитора с друга бройка, затова ще спестим споменаване на името на вносителя. От друга страна, напълно сме наясно, че вина за дефектния пиксел не носи вносителя, а производителя и неговите гаранционни условия. Полученият като смяна монитор не го отворихме, защото решихме че рискът от намиране на мъртъв пиксел или дори няколко е доста голям, а ресурса ни от нерви за разправии с вносител и доставчик се бе изчерпал.

И все пак - нов IPS дисплей от среден клас срещу употребяван монитор от висок клас

В края на това ревю ще направим един паралел между DELL U2311H и употребяван монитор с подобни размери HP LP2465, за който имаме ревю тук.
Сравнението между двата монитора е почти абсурдно, защото HP LP2465 е професионален модел със значително по-добра картина, по-висока резолюция (1920х1200 срещу 1920х1080), много по-качествена подсветка без никакво трептене, по-солиден корпус, отлично екраниране на електрониката, стойката е много по-масивна и с по-добра регулация, менюто позволява много повече настройки.

Накратко – все едно да сравняваме ново Peugeot 508, което само на големина и вид прилича на луксозен автомобил с Mercedes S600 на 5-години. Да една жена би могла да ги сравни, но не и опитен шофьор с минимални технически познания.

Заключение

Към средата на това ревю допуснахме една еретична мисъл, че новият бюджетен E-IPS монитор може да конкурира употребявани S-IPS монитори. Извиняваме се за това необмислено твърдение, което бе генерирано под емоционалното първоначално впечатление от лъскавият нов монитор.
Предвид наличието на среден клас сравнително достъпни C-PVA и H-IPS монитори, всеки потребител има още по-добра възможност да оцени предлаганите от нас професионални модели на Eizo, NEC, DELL, HP, които са несравнимо по-комфортни за работа и с по-добро цветопредаване от нов монитор с едва три-цифрена цена.

Изводи за DELL U2311H

Въпреки всичките свои недостатъци, DELL U2311H предлага несравнимо по-високо качество на картината от всеки  TN+Film монитор. Това е хибриден монитор с почти професионална IPS матрица (с премахнати филтри за по-добра прозрачност), комбинирана с евтина подсветка и управление на масов потребителски дисплей. Логично цената на DELL U2311H се намира по средата между евтините TN+Film монитори и на скъпите професионални модели.
Силни страни:
  • добра IPS матрица с хубави (в сравнение с TN+Film ъгли на видимост);
  • добро цветопредаване;
  • отлична комплектация като изходи - VGA, DVI, Display Port, USB Hub;
  • матов дисплей;
  • стилен бизнес дизайн.
Слаби страни:
  • едва 6-битова матрица (232 хил. цвята), вместо обичайния за IPS 8-битов панел (16.78млн. цвята);
  • ужасна подсветка с осезаемо премигване под 90% от максималната и яркост;
  • по-слаби странични ъгли на видимост от S-IPS;
  • малко хардуерни настройки в сравнение с професионален монитор;
  • голяма вероятност за наличие на мъртви пиксели без гаранционна защита срещу този дефект;
  • заводските настройки са прекалено нереални и мониторът се нуждае от хардуерна калибрация.

Искрено и лично

По-скоро бих се отказал да работя с компютър, отколкото да ползвам нещо толкова ужасно и вредно за зрението като евтин (Е) IPS монитор с мигаща като коледна елха подсветка и реално 6-битова матрица. Разглезеното ми от професионалните S-IPS и S-PVA монитори зрение не може да понесе такова издевателство. Досега съм работил по хронологичен ред на DELL 1905fp, HP 2035, NEC 2070NX, DELL 2007fp (S-PVA), HP LP 2465. От всички монитори съм бил изключително доволен, но най-мека и щадяща зрението картина според мен има HP 2035, който ползвам на всичките си работни места и у дома.

Конкуренти на DELL U2311H

Конкурентни модели на бюджетния E-IPS модел на DELL са следните продукти на LG, които може да намерите и в нашата ценова листа: LG Flatron IPS236V-PN (LED IPS) и LG Flatron IPS231P-BN (LED IPS).
Първият монитор е подходящ за подарък на жена, тъй като дизайна му е много ефектен, докато вторият модел има полу-професионални претенции, подкрепени със стилен бизнес вид. E-IPS дисплеите на тези моделите на LG са напълно аналогични на тoзи в DELL U2311H.
Основното отличие между монитора на DELL и продуктите на LG e, че DELL U2311H ползва традиционнa CCFL подсветка, докато LG използват LED подсветка.
Лично аз съм скептичен към всяка LED подсветка, различна от RGB LED (която се ползва в монитори с четирицифрена цена в лева) и допускам вероятността евинoто LED осветяване да има по-лоши характеристики от традиционната флуорисцентна подсветка.
Ако не сте авантюристи и искате да заложите на сигурното качество, можете да разгледате в нашата ценова листа най-добрите S-IPS и S-PVA монитори, произвеждани някога. Също така предлагаме и най-добрите модели от среден клас с дисплей различни от трагичния TN+Film.

Добави в Svejo

10 коментара:

marinski каза...

Доста полезна статия, която дава ценна информация не само при закупуването на монитор за компютъра, но и за телевизор, защото доста от LCD телевизорите, които шумно се рекламират и продават по техно-магазините са с такива псевдо-IPS и *VA матрици. Смятам, че трудния пазар накара производителите да търсят поевтиняване и на тези скъпи технологии за да станат по-масови и продавани, което на мен лично не ми допада особено. Така се опорочават доста от утвърдените и реномирани марки, а дори потребителите с по-добри познания се объркват. Смятам, че човек който търси качествен монитор или телевизор и е с добри технически познания в такъв случай би се ровил доста в сайтовете с ревюта и форуми (не български разбира се!) за да си избере подходящия модел. Колкото до форумите, някъде прочетох следното, което доста ми допадна и има връзка с вашите бг форумни приключения:
"Американски форум: питаш и ти отговарят;
Руски форум: питаш, и тебе те питат;
Български форум: питаш и всички се опитват да ти обяснят колко си тъп!"

Анонимен каза...

Чета тестовете и статиите, които пишете от около 5 може би 6 години. За първи път съм толкова разочарован. Ирония, тарикатлък и тенденциозност е нещото, което прочетох тук. Не казвам, че параметрите, които казвате не са истина, но са поднесени по изключително евтин и долен начин.
Показах статията на около 5-6мои приятели, всички инженери (т.е. грамотни). Мониторът е идеален за домашни условия, както и за програмиране например. Жалко е, че го оплюхте толкова много. Колкото до гаранционно ожслужване, не забравяйте, че никой не е перфектен. Лично съм имал ядове с Вашата фирма, след като лаптопа ми вися готов 2 седмици и никой не ме потърси. С това приключва и моето посещение на материалите ви. Наистина качестени статии и тестове, дано да си върнете стария стил на писане и ги поднасяте нормално, а не на всеки ред да акцентирате върху вашата стока. Смешна българска работа. Успех

кен каза...

Предвид, че пишем статии от 4 години (не трудно да се види това в архива), а вие ги четете от 6 години, не бих се учудил да имате и нарушено усещане за време и за престоя на техниката ви, ако наистина има такова събитие в сервиза ни. Не се изисква кой знае колко колко грамотност да се прочетат условията ни за прием на техника за сервиз. Винаги след ремонт ние звъним да известим клиента за края на ремонта, ако клиент е оставил некоректен телефон, ако е на работа, ако е заминал на море ... звъним два пъти в рамките на нашият работен ден и след това очакваме клиента да прочете в какви срокове и по какви начини е желателно да провери статуса на техниката си. Когато клиент не е мързелив и е достатъчно грамотен, попълва он-лайн форма за сервиз при нас и бива известяван по мейл (описваме констатация, цена, прилагаме снимки, отбелязани са дати на прием, ремонт, издаване), което го правим с цел да няма такива празнословия.
Относно монитора - за разлика от войнствените анонимни интернет философи със спорна граматика и неясна логика, съм изложил всички факти за монитора - има видео, фото, теоретични доказателства. Ако някой има различна позиция, ще е хубаво да я покаже не по "смешен български" начин с броя на грамотните си приятели, нямаща нищо общо към темата работа на "сервизното ни известяване", поредната заплаха от един анонимен читател с един и същ интернет почерк, че нямал вече да ни чете статиите.
Длъжен съм да напомня на хората, които нямат време да четат правилата ни за коментиране, да не отделят такова за писане на глупости, защото тук не се занимаваме с политика, решаване на психиатрични проблеми.

Анонимен каза...

Здрасти,поствам си въпросът от hardwareтака, не знам дали това е правилничт начин :)
гледам ти постовете за проблените с подсветките на евтините ИПС-монитори и понеже съм пред избор на такъв - реших да те питам един-два въпроса, може да имаш някаква идея.
По принцип при покупката на новия монитор това да не ми натоварва очите ми е абсолютен приоритет, по-важно е от малко по-добър или по-лоя контраст и т.н. Брат ми, който от много години се занимашас графична и дизайнерска работа и е сменил много видове CRT i TN-lcd монитори, преди половин година си взе тоя легендарния евтин ДЕЛ-22 инчович 1680/1080 - за 500-600лв - и казва, че за очите му е исезаемо по-добър и по-малко натоварващ от всичко друго, което е ползвал.
Мислиш ли, че НЕК-овете са като цяло по-качествени от въпросните модели на ДЕЛ ? И по-специално - модела NEC 23" IPS EA231WMi; склонен съм да дам 200-300лв повече за качествена подсветка и качество на изработка, дори и качеството на картината да е идентично с това на ДЕЛ-а.
Другият монитор на който съм се спрял е Eizo EV2333W с S-PVA матрица. Какво мислиш за него? Дали това, че е ЕЙЗО и струва 1000 лв. гарантира, че няма да натоварва очите? Или ИПС-ите по принцип си натоварват по-малко от който и да е друг вид матрица?
Ще съм ти благодарен, ако споделиш някакви мнения/впечатления по въпроса.
поздрави
Кирил

кен каза...

Здравей, нашата препоръка за покупка на качествен монитор с хубава матрица, но на добра цена е следната:
NEC 23" IPS EA231WMi има e-IPS матрица с вероятно 6-битов цвят и евтина подсветка, тоест ще има същите недостатъци като DELL U2311H. Тоест отпада веднага като препоръка.
Eizo EV2333W доколкото виждам спецификации в интернет е с евтината C-PVA матрица, а не с S-PVA. Тоест също не е добър избор за продължителна работа, в статията по-горе сме споменали защо C-PVA не е добър избор. Освен всичко останало този модел е с доста завишена в България цена.
Нашето предложение е HP ZR24w с истинска S-IPS матрица, който в момента се предлага на супер цена. Предимствата този модел спрямо изброените от вас са следните:
- 8-битова (на първо гледане) S-IPS матрица;
- 24" със значително по-комфортна резолюция 1920х1200 (FullHD+);
- изпитана CCFL подсветка от производител, който в тази област няма сериозни гафове.

Анонимен каза...

Аз съм с E-IPS(DELL 2209WA) и освен мен,няколко човека мои познати могат да потвърдят,че доволно щадящ монитор и не дразни зрението.Не знам за подсветката,но никога не са ме болели очи или глава от него.Преди съм карам предимно на професионални CRT,и съм доста капризен.А,и е 8-битов.Мисля,че проблема на TN монитора е фозически тънката и твърде прозрачна матрица,на IPS е по-плътна,има повече филтри и т.н.,явно това оказва влияние.

Анонимен каза...

Интересна статия:).. малко непоследователна обаче. Първо го описавате монитора като "качествен" после като пълен боклук, което е малко странно. За главоболието също е малко странно при условие, че понякога от самото седене пред монитор и концентрация може да те заболи глава, пък и може по доста причини да те заболи глава. Мен ме е боляла пред HP LP 2065 и не мисля, че има връзка с монитора. Може тук да ми се обидите малко, но ми се струва, че 99.9% от хората не се впечетляват "чак толкова" от монитора. Според мен дори ТN мониторите повечето стават за нормални хора, който не са някакви маниаци и си имат живот извън монитора. Иначе е хубаво да има такива хора като вас, които наистина се заравят, за да могат хора със специални нужди от монитор да изберат правелния. Според мен лично монитора си заслужава, ако из нета сте намерили някакви статии, които са толкова критични колкото и вие не е зле да дадете линкове, за да изглеждате по обективни..

Анонимен каза...

Явно и HP ZR24w има трептене на подсветката. В youtube търсете "HP ZR24w pwm".

Анонимен каза...

Поздравления за старията. Аз научих нещо полезно.

Много точно казано.

"Американски форум: питаш и ти отговарят;
Руски форум: питаш, и тебе те питат;
Български форум: питаш и всички се опитват да ти обяснят колко си тъп!"

Анонимен каза...

тази статия ми звучи така - " вижте колко скапана техника продават в магазина заради това елате и си купете от нас"

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни