Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Probook 4510 - развитието на средния клас. Radeon HD4330 и CRYSIS

Лаптопите постепенно престават да бъдат луксозен продукт, недостижим за повечето домакинства. За това допринася и добрата сегментация на пазара, масовото и евтино производство на китайските заводи, преминаването към много по-икономични технологични процеси. Разбира се спада значително и качеството на корпуса, клавиатурата
, охладителната система и т.н. Някога лаптопите бяха основно за корпоративни клиенти и сериите Thinkpad, Latitude, Tecra, LifeBook бяха с безкомпромисно качество.
В тази статия няма да обсъждаме подробно ниския клас лаптопи и проблемите, свързани с експлоатацията им. Има достатъчно материали в Интернет форумите за проблемите на евтините Satellite, Inspiron, Pavilion (AMD-series), Amilo и др. бюджетни серии на големите производители.
HP е сред най-големите и реномирани производители на лаптопи - отделни серии лаптопи на американската компания могат да претендират за най-добри в класа си. Например HP Compaq сериите на корпоративния пазар за последно срещат конкуренция на успешният IBM Thinkpad T60 и по-малко удачният Lenovo Thinkpad T61, след 2006-та година реално нямат конкуернция на корпоративният пазар. HP Compaq Mobile Workstation няма конкуренция сред графичните лаптопи, с изключение на някои модели на DELL и Lenovo. Постиженията на HP в класа на геймърсите лаптопи са категорично доказани след появата на 20-инчовите HDX9000-series (Dragon).
На HP очевидно липсваше ярко изразен потребителски среден клас лаптопи, който да е аналог на успешната серия Vostro на DELL. Необходимостта от поява на нови серии лаптопи от HP бе наложаща след компрометирането на потребителската Pavilion серия от дефектиращите масово чипсети на AMD-модификациите, както и бракът на видео-ядрата на NVidia (основно 8ххх-та серия).
Спорната Pavilion серия все пак оцеля, защото освен много критики за част от продуктите, има в наследство и много положителни отзиви.
Смянат на облика на потребителския клас на HP започна с появата на елитния нов клас HP Elitebook - наистина прекрасни лаптопи, комбинирали най-доброто от HP Compaq и HP Pavilion.
Когато постепенно отшумяха негативните отзиви за HP Pavilion, логично бе да се появи и ниският до среден клас, който да не носи тежкото бреме на хиляди негативни отзиви.

В този тест ще разгледаме два лаптопа на HP от новата бюджетна потребителска серия Probook, моделите 4510s и 4510.
Докато Probook 4510 би могъл да се отнесе към ниския клас, заради Core Duo процесора и вградената видеокарта на Intel (4500M), то Probook 4510s вече е с процесор Core 2 Duo и нова видеокарта от ATI (HD4330).

Компания в теста на новите представители на средния клас, ще правят по-възрастите, но значително по-скъпи бизнес серии - IBM Thinkpad T60 и DELL Latitude D620. Позволяваме си да сравним нов потребителски лаптоп и втора употреба лаптоп от предходно поколение, което изравнява моментната им пазарна стойност. Дали T60 и D620 са от предходно поколение е спорно твърдение, предвид липсата на значителна промяна в технологиите. Предходно поколение лаптопи са по-скоро Pentium M базираните машини.

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Добър дизайн, наподобяващ елитната и скъпа EliteBook серия на HP. Пълноформатна клавиатура с цифрови бутони. HP Probook изглежда семпло и много елегантно, нищо общо с прекалено лъскавите Pavilion. Впечатление ни направи и теглото - HP Probook е много лек. Лъскавият екран на Probook 4510s не ни направи добро впечатление, за разлика от матовия на по-евтиния Probook 4510. Разочарованието обаче ни очакваше при включването на дисплея, но за това по-нататък.

ДИЗАЙН И КОРПУС

Както споменахме, дизайнът на Probook е изключително стилен, вид който няма да ви омръзне след седмица възторг. Външният вид на Probook 4510 ще допадне, както на мъжете, така и на жените, дизайнът не е прекалено младежки, но не е и достатъчно строг, като например на Thinkpad.
По корпусa остават безобразни мазни следи от всяко докосване. Това няма как да не разстрои човек, купил си толкова добре изглеждащ лаптоп. При бизнес лаптоп това е невъзможно и  нагледно се демонстрира от неформалните конкуренти на тествания Probook. Dell D620 и Thinkpad T60, даже и със замърсени ръце да се докосват, това не се отразява негативно на външния им вид, строгият бизнес дизайн и качествени материали, могат да понесат дори и заливане с вода - демонстрирано в статията ни за Thinkpad T60.
Лаптопът присъства при нас в две цветови решения - много елегантния вишнев цвят и класическия черен. Черният цвят на нас ни допадна повече.
Пантите на дисплея са солидно изглеждащи и първоначално нямат луфт, но изпитание за появата на луфт е само времето. Thinkpad T60 има титаниеви панти, захванати към магнезиево шаси - тези панти нямат ни най-малък луфт, независиомо от времето за ползване. DELL D620 традиционно за американската компания има луфт след година ползване, но в сравнение с по-старите модели като D600, този луфт е значително по-малък.
Пластмасата на корпуса на HP Probook има покритие с леко гумиран ефект. Не бихме казали, че това е сред най-качествените пластмаси, но това все пак не е бизнес лаптоп. Споменахме за ужасните следи от докосване, необходимо е след всяко ползване на лаптопа, да се почиства с микрофибърна кърпичка за очила например.
Сравнен с DELL Latitude D620 и Thinkpad T60, HP Probook изглежда евтино, но не и нелепо като някой Pavilion dv4/5/6 или кичозните Toshiba Satellite. Сравнен обаче с конкурентните серии от среден клас нa DELL, Toshiba и Lenovo, HP Probook изглежда значително по-добре и несравнимо по-стилно.

ЕКРАН

Ние не сме почитатели на лъскавите дисплеи и затова ще се въздържим от коментар за необходимостта от такова покритие на Probook 4510s. Похвално за HP е, че по-евтиният 4510 се е лишил от тази кичозна екстра (екран-огледало) и на подобие на бизнес-лаптопите е с традиционен матов дисплей.
След включване на екраните, ние просто бяхме ужасени от цветопредаването. Обяснихме си го с новата "супер-разработка" - LED осветяването. Много студенa картина и напълно грешни цветове, сравнени с работещ наблизо IPS лаптоп - IBM Thinkpad R50.

Резолюцията е истински кошмар, но това е стандарт за среден клас лаптопи. 1366*768 е срамно ниска резолюция, особено при ползване на огромните десктоп елементи на Vista и Windows 7.
Правейки обзор за нашият хардуерен калибратор Spyder3Elite, решихме да покажем колко безсмислено е са се калибрира евтина TN+Film матрица, та била тя и с равномерна LED подсветка. Ще повторим това, което написахме в статията ни за хардуерната калибрация - след хардуерната калибрация, картината на LED дисплея на Probook 4510 става неузнаваема - много добро и приятно цветопредаване.
Клипа показва процеса на калибриране на лаптопа, но няма как реално да покаже резултата - автоматиката на камерата има автоматични корекции:

Ако сравним дисплея на HP Probook 4510s, с този на бизнес лаптопите, ще отбележим, че екранът на Thinkpad T60 е по-качествен, с по-висока резолюция, освен това има и антирефлекторно покритие; екранът на Latitude D620 след калибрацията на Probook видимо отстъпва като визия, но като цяло има сходни посредствени показатели. Сравнението с IPS екрана на Thinkpad R50 не може да предизвика нищо друго, освен съжаление към ползвателите на матрица, различна от IPS или AFFS.

КЛАВИАТУРА И ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Много удобна клавиатура, може да се каже, че е прекалено удобна с оглед дълготрайната и употреба. Захващането на бутоните е далеч не толкова качествено, като например при Thinkpad и Tecra. Случайно забелязахме това от един недобре закрепен бутон, който демонтирахме и след това правилно поставихме.
Въпреки това сме впечатлени от меката и ергономична клавиатура. Най-приятно впечатление ни направи наличието на цифров блок при едва 15.4" лаптоп.
Тачпадът няма никакви проблеми откъм точно позициониране и реагиране на натиск.
Сравнена с клавиатурата на Thinkpad T60, тази на Probook е интересна, но като цяло е далеч от качествата на еталона сред мобилните клавиатури. Трудно може да се намери по-непохватна и враждебна клавиатура от тази на DELL, затова Probook с лекота печели това сравнение.

ЗВУК

Звука е среден, което е нетипично за HP. Помним от стари наши обзори, че HP винаги е имал най-добрата звукова система - от удивително мощните говорители на Workstation до кристалният звук на Altec Lansig при Pavilion серията. Старанието за икономия явно се е отразила звуковата система - не можем да кажем, че е лоша както пискливите Toshiba или грубите звуци на DELL, но определено HP имат къде по-музикални лаптопи.
Thinkpad T60, въпреки бизнес класа си, като звук е доста по-приятен от HP Probook. DELL Latitude D620 благодарение на немалката си производствена стойност и претенции за  корпоративен лаптоп също звучи по-добре.

ЕКСТРИ

Камера, HDMI, BT, Wireless, DVDRW - задължителни екстри за всеки съвременен лаптоп. Интересно е наличието на 3D Drive Guard в лаптоп от този клас. Датчиците за ускорение бяха въведени IBM за първи път в Thinkpad T41 през 2004-та година, по-късно бяха въведени и в Tecra серията на Toshiba. Ето, че през 2009-та година тази уникална за времето си екстра се вгражда и в потребителски лаптоп от среден клас.
Предстои да пробваме дали датчиците на Probook за предпазване на хард-диска са аналогични на тези на IBM и дали с тях също могат да се управляват подобни игри:



ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА

Интересен е фактът, че в България този лаптоп се продава без операционна система. Интересно е, защото производството на всяка маркова машина е свързано със съпътстващата я OEM версия на Windows.
В момента при нас са налични няколко бройки, внесени от Германия, а не по незнайни китайски канали, които в комплекта си включват инсталационни дискове, драйвери, имат подобаващия холограмен стикер за лиценз на Windows Vista. При включването на лаптопа, операционната система започва активиране и потребителя настройва всички свои лични данни - имена, работна група, парола, локализация и др. Приятно е, че системата е напълно настроена, всички драйвери са налични, включена е и лицензирана версия на известната платена антивирусна програма McAfee.
HP Probook 4510s, продавани в България нямат операционна система, но въпреки това са по-скъпо продавани от западните си версии.
Изпробвахме машините с Windows XP pro SP3, Windows Vista Home и Windows 7. Благодарим на HP, че безпроблемно е осигурил достъп до драйверите на всички разпостранени ОС, за разлика от производители като Toshiba, сегментиращи моделите си за различни операционни системи, или неподържащи с драйвери по-старите си модели.


ШУМ И ЗАГРЯВЯНЕ

Охладителят на HP Probook е стандартен за бюджетния клас - алуминиев и без сложна електроника за управление. Скъпите медни (с термо-тръби с флуид) системи на Thinkpad и Latitude са напълно безшумни и това се оценява едва след като се чуе по-евтин лаптоп като Probook.
HP Probook няма проблеми със загряването, което по-скоро ни учудва - евтините серии на DELL и Toshiba с доста по-слаби процесори са далече по-горещи и то въпреки двойно по-дебелия си корпус.

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ 

Таблицата показва всичко:

Безапелационно и смазващо предимство на Radeon HD4330, вграден в 4510s пред Intel графичните карти GMA950 и Intel 4500M. Изненада ни почти нулевия напредък на Intel 4500M пред старите GMA950.
Процесорите на Probook 4510s и Probook 4510 показват сходни показатели и това не е чудно - честотата на процесора е еднаква. Тествали сме системите с 32-битова ОС и затова няма как да покажем предимствата на 64-битовия Core2Duo на Probook 4510s.
Нискочестотните процесори на Thinkpad T60 и DELL Latitude D620 изостават понякога и значително от по-новите процесори на Probook. Но и това си има цена - DELL D620 и IBM T60 са практически безшумни, за разлика от шумната охлаждаща система на Probook. Лаптопите на DELL и IBM въпреки, че бяха втора употреба надхвърлиха отметката от 3 часа автономна работа, нещо което успя да направи само Probook 4510 (в икономичната вградена Intel видео-карта), но не и 4510s. Да споменем, че Windows 7 има значително по-усъвършенствани енергоспестяващи функции от Windows XP, но нашите тестове бяха под по-старата ОС.

Специално внимание заслужава поведението на HP Probook 4510s в игри. На уводния за статията видеоклип демонстрираме любимата на всички и все още една от най-тежките PC игри - CRYSIS. Настройките са: пълна резолюция (1366*768) и средни настройки за детайлност и графика (опитахме даже с високи настройки и бяхме много учудени - видеосистемата се справяше добре). Сами виждате на видеоклипа колко добре лаптопа и в частност Radeon HD4330 се справят с тази все още непосилна за много настолни компютри игра. Новите технологии в HD4330 позволяват на тази едва 64-битова видеокарта да се представя по-добре в съвременни игри от такива бивши величи като GeForce 7600GS, GeForce 8600GS, да не говорим за средния клас GeForce 8400GS. По наше впечатление, Crysis на Probook 4510s се по-комфортно от тестваните в предишни статии HP Pavilion dv9000 (GeForce 7600GS).

ИЗВОДИ

Probook серията на HP предлага оптимална цена за дизайн, производителност и екстри. Конкурентните серии - Satellite Pro, Vostro, Amilo Pro и др. не предлагат толкова балансирана комбинация от привлекателен дизайн и хардуерни характеристики.
Probook във варианта (4510s) с отделна видеокарта Radeon HD4330 е подходящ за игри, което демонстрирахме с тежкия Crysis, има хардуерно декодиране на HDTV, DX10.1, PS 4.0.
В момента единствен сериозен конкурент на Probook 4510s са някои модели Studio на DELL и то при по-висока цена.
Надяваме се производителите на красивия и производителен Probook, да не ни изненадат неприятно с масови дефекти, както се случи с голяма част от Pavilion-серията.

5 коментара:

Анонимен каза...

Рядко се вижда толкова грозен лапотоп... Единствения по грозен от него е "великия" ти бакърен, железен, алуминиев, магнезиев, дървен "ThinkPad"

кен каза...

Още по-рядко се вижда по-неграмотен и несъдържателен коментар.
Ако клоуна написал това имаше някакви аргументи - има много по-удачни начини да ги изложи. И то не в анонимен вид.
Съжалявам пред читателите на форума, че допускам такъв нелеп коментар да се появи, но все пак трябва да видите, че Thinkpad не е лаптоп за чалгаджии, които няма как да го оценят.
Извинявайте за грубите изрази, но ние пишем естествени, а не напудрени статии и коментари.

Анонимен каза...

az li4no ne haresah ni6to v tezi laptopi, mislq 4e moq inspiron 1545 e po-udoben, kompakten i prakti4en ;]

кен каза...

Странно е един "Анонимен" да има лично мнение за каквото и да било.

Анонимен каза...

Добра и прекрасна статия и тест за ПроБУК. Имам Пробук 4710s с 4330, чудесна машинка с доста паянтово шаси но за парите си е чудесен 17 инча с матов дисплей. Но си пазя и легендарния IBM T41 една жива класика която вече надживя 3 "нови" лаптопа. А и по-удобна клавиатура от тази на IBM не е имало и няма да има :)

Поздрави на екипа Ви.

И.Георгиев гр. София

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни