Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на съвременни PCI-E видеокарти на HP Compaq dc7600


В предишна статия, сравняваща настолна работна станция HP dc7600 и мобилна работна станция HP nw8000 обещахме да тестваме настолната машина с различни PCI-E видеокарти. Ето, че успяхме да съберем достатъчно данни от актуални видеокарти, за да публикувам резултатите.
Още веднъж искам да отбележа, че работната станция на HP е изключително здрава, добре направена и максимално съвеместима с видеокарти, както на ATI, така и на NVidia. Надеждният и изпитан от времето чипсет i945 би трябвало без проблем да работи и с двуядрени процесори, но явно наличния BIOS на наличните при нас машини не позволява това. Опитахме да сложим от пъргавите и доста евтини Intel Dual Core E2160/2180, но машината не разпозна този процесор. Очаквайте скоро опит за ъпдейт на BIOS и поставяне на двуядрен процесор.

Да се върнем обаче на видео-производителността на HP Compaq dc7600 с различни видеокарти. Опитахме се да преставим доста широка гама видеокарти - от първите поколения ATI Radeon X550 до последния хит сред картите от среден клас - ATI Radeon HD4650. Лагера на NVidia актуалните видео-карти е представен от 1024MB-вата GeForce 9500GT. Не забравихме и бивши хитове като NVidia 7300GT. С експериментална цел тествахме и уж слаби 64-битови видеокарти.

За съпоставка на резултатите избрахме данни от мощната 256-bit-ова NVidia GeForce 9600GT, които са свалени от мощна двуядрена машина с Intel Core2Duo E4500 2.2Ghz на Intel P43 базирана платформа. "Спортния дух" от съпоставката с мобилни машини е запазен като в резултатите участва и един сравнително актуален лаптоп - двуядрения AMD Turion X2 HP Pavilion DV9000 с добра 128-bit-ова видеокарта - NVidia GeForce 7600.
Тествахме видеокартите под ОС Windows XP SP3 (и на трите тестови машини). Използвайме синтетичните тестови пакети - 3DMark2001, 3DMark2003, 3DMark2005, 3DMark2006. Тъй като тестваме графични станции, няма как дa подминем и професионалния OpenGL пакет SPECViewPerf, като избрахме сравнително актуалната 8.1 версия. Тествахме и видеокарите с пълноформатен HD демо-клип на Samsung.
Ето и получените резултати:



Изводи:

- HP Compaq dc7600 е изключително стабилна машина, работеща без проблем с карти от различни поколения и различни производители. С тази машина могат да се играят най-съвременни игри;

- победител от видеокартите, тествани на dc7600 безспорно е ATI Radeon HD4650, която заслужено е определена като хит на средния клас и въпреки, че е със 128-бита, успешно може да мери сили с 256-битови карти от горен клас от предишни поколения. Турбината на охладителя при форсаж издава доста уловим шум, но смятам, че това е презастраховка от страна на инженерите на Sapphire и без проблеми чрез многобройните програми като Riva Tuner или ATi Trey Tools може да намалите оборотите. Картата има HDMI;

- NVidia 9500GT снабдена с рекордните 1024МВ видео-памет, отстъпва сериозно на HD4650, но ако тази карта бе с DDR3 памет, вместо с DDR2, вероятно нещата биха стояли по различен начин. Картата е с пасивно охлаждане и с претенции за безшумност, но високата температура даже в това студено време ме прави песимист за стабилната работа на тази карта през лятото, от друга страна инженерите са оставили два куплунга за захранване на вентилатори, които лесно могат да се захванат към масивния радиатор. И тази карта има HDMI;

- ATI Radeon HD3650 ме изненада приятно, защото очаквах погром на тази карта спрямо с много по-актуалната архитектура на 4650, но изоставането от лидера всъщност е сравнително малко. Таи карта е много сходна по конструкция с radeon 4650, но турбинния охладител е значително по-тих;

- "стария боец" NVidia 7300GT показва на младоците мускули и въпреки скромните 128МВ DDR3 демонстрира отлична производителност;

- виждаме от данните, че ATI FireGL V3100 и ATI Radeon X550 имат еднакви графични ядра и сходни игрови характеристики. FireGL картата в OpenGL обаче се представя блестящо и реално няма конкуренция в някои от тестовете;

- скромите 64-битови ATI Radeon 2350 и по-старата GeForce 7300LE всъщност се представят доста добре, особено на фона на вградената Intel видеокарта. Голямо предимство на Radeon 2350 е хардуерното декодиране на HD формат, което я прави отлична бюджетна мултимедийна видеокарта. Традиционно при ниския клас видеокарти NVidia се представят доста по-добре в OpenGL от ATI Radeon;

- мощния 3.2GHz Pentium 4 процесор с Hyper Threading успява да вдигне до изненадващо високи стойности вградената Intel GMA950 видеокарта. Тествахме компютъра в едноканален режим, което оказва влияние на видео-системата, ползваща от системната памет. Очаквайте скоро тестови резултати на вградени видеокарти в едноканален и двуканален режим.

3 коментара:

Анонимен каза...

Дали на двуядрени системи на AMD Ati картите ще покажат още по-добри резултати от Nvidia?

кен каза...

Видеокартите ATI са много повече процесоро-зависими от тези на NVidia, затова производителността им варира в невероятни граници в зависимост от процесора.
И предимство има не толкова броят ядра, а честотата на процесора. Изключително добри резултати се показват със стария 3.1GHz-ов, X2 6000+.

Unknown каза...

По какъв начин може да се клокне тази система, защото в биоса не видях никакви опции за клок?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни